top of page
Search

Kaj pridobimo, ko skrbimo zase


Eden od glavnih razlogov, zakaj je dobro, da poskrbimo zase, za svoje potrebe, je večja sposobnost obvladovanja stresa. Kronični stres je ena največjih groženj splošnemu zdravju. Povezan je z vnetjem, ki lahko povzroči vse, od bolezni srca do gastrointestinalnih motenj in oslabljenega imunskega sistema.




Skrb zase ima tudi druge prednosti, ki so morda še bolj očitne. Dobro nam dene, ko poskrbimo za svoje potrebe. Na primer dober spanec nam polepša dan. Seveda pa pomaga tudi pri osredotočenosti in treznemu razmišljanju, uravnavanju čustev in krepi imunski sistem. Tudi ko greste na telovadbo, se odpravite na sprehod ali obiščete tečaj joge, se spremeni vaše razpoloženje in dvigne raven energije.



Redna skrb zase ima pomembne prednosti, od katerih je večina med seboj povezanih in izboljša dobro počutje na vseh področjih:


1. Izboljša se vaše fizično zdravje: velik del skrbi zase zajema skrb za naše telo in fizične potrebe: nega telesa, redna vadba, dovolj spanja itd. Naše fizično zdravje mora biti na prvem mestu.


2. Zmanjša se stres in anksioznost: vzemite si čas za sproščujoče dejavnosti, kot je na primer topla kopel, poslušanje glasbe, branje dobre knjige, vadba joge ali meditacija. Vsaka dejavnost, zaradi katere se počutite bolj sproščeni, lahko pomaga zmanjšati simptome stresa in tesnobe ter dvigniti vaše razpoloženje.


3. Zveča se vaša samozavest: poleg tega, da boste bolj mirni, sproščujoče dejavnosti in skrb zase vplivajo na to, kako vidite sebe: ko ste do sebe prijazni, začnete nase gledati bolj prijazno oziroma ste bolj pozorni do sebe. Raziskave so pokazale, da se ljudje z višjo samozavestjo lažje soočajo z neuspehi in so bolj uspešni pri doseganju zastavljenih ciljev.


4. Zaščita za vaše duševno zdravje: postavljanje svojih potreb na prvo mesto lahko pomaga pri obvladovanju težav v duševnem zdravju in lahko celo prepreči njihovo poslabšanje. Seveda skrb zase ni nadomestilo za strokovno pomoč - ne misliti, da se morate s svojimi težavami spopasti sami - če trpi vaše duševno zdravje, je pomembno, da poiščete pomoč in o tem spregovorite. Če želite izboljšati svoje duševno počutje, je zelo pomembno, da poskrbite zase in za svoje potrebe, tako psihične kot fizične.


5. Izboljšajo se vaši odnosi: saj veste: srečnejši in bolj zdravi kot ste, več lahko prispevate v odnos. To je še posebej pomembno, če ste starši ali skrbniki. Tako enostavno (in hitro) je postaviti potrebe drugega na prvo mesto, vendar morate skrbeti tudi za svoje zdravje in dobro počutje, sicer ne morete kvalitetno poskrbeti za druge.



Skrb zase je pomembna, saj krepi naše celotno zdravje. Ko redno skrbimo za svoje potrebe, se to kaže v dobrem počutju, zmanjšanem stresu, izboljšanem imunskem sistemu, večji produktivnosti, višji samozavesti in vpliva tudi na dolgoživost. Skratka, ko boste poskrbeli zase, boste živeli kakovostnejše in polnejše življenje.



V naslednjem prispevku pa si preberite o različnih področjih skrbi zase.




bottom of page