top of page

2.

Pari

Večina parov poišče pomoč zaradi prepirov, nesoglasij, težav v spolnosti, nezvestobe ali pomanjkanja oziroma izgube povezanosti in bližine, ki so jo nekoč imeli. Ne vedo, zakaj se je dinamika njunega odnosa spremenila, kaj so ključni vzroki, ter kako ponovno zgraditi to intimno vez med njima. Takrat komunikacija pogosto izgine, ali pa postane nekonstruktivna in problematična. Kljub morebitni želji in trudu se partnerja ne znata poslušati in slišati, vsak vztraja na svojem bregu ter pri svojem vidiku in nikakor ne najdeta skupnega jezika.

 

Pogosto je tudi prepričanje, da problem tiči v partnerju in da je le druga oseba povzročitelj težav v odnosu. Zato mnogi pričakujejo, da bo svetovalec na njihovi strani in bo svetovalni proces usmeril v "problematičnega partnerja", da bo le-ta uvidel svoje zmote in se spremenil.

 

Realnost pa je seveda drugačna, kajti v partnerskem odnosu sta prisotna dva posameznika, vsak s svojimi prepričanji, pogledi, osebno zgodovino, izkušnjami, vzorci, ranami, potrebami in doživljanji. Nihče nima le prav ali narobe, oba sta pomembna in oba igrata svojo vlogo ter nosita svoj del odgovornosti za dinamiko odnosa. Ljudje se na začetku odnosa zaljubimo v projekcijo oz. našo idealno sliko partnerja in tudi sami nehote in nevede kažemo le naše najboljše plati. Ta idealna podoba pa s časom, ko se vedno bolje spoznavamo in postajamo to, kar smo, začne bledeti in takrat pogosto nastopijo težave.

 

Zato je fokus partnerskega svetovalnega procesa raziskovanje samega odnosa, odkrivanje bistva in izvora njunih težav, iskanje novih poti in pristopov za razreševanje njunih izzivov, premostitev in sprejemanje medsebojnih razlik, učenje konstruktivne komunikacije, aktivnega poslušanja in razumevanja drug drugega ter ponovna vzpostavitev ljubečega, povezanega, spoštljivega in izpolnjujočega odnosa za oba. Kajti zadovoljujoče partnerstvo temelji na dobri komunikaciji in učinkovitemu razreševanju nesoglasij. Za reševanje težav v odnosu je zato potrebno, da se v svetovalni proces vključita oba partnerja.

bottom of page