top of page
Search

Kako ohranjati in krepiti partnerski odnos


Trdni, zdravi in kakovostni odnosi zahtevajo tako fizično kot čustveno nego ter veliko pozornosti. Vsak posameznik, ki si želi tovrstnega kakovostnega odnosa, bi moral biti pripravljen mu posvetiti svoj čas in svojo pozornost. Prav tako morata biti oba v odnosu pripravljena na sprejemanje razlik, prilagajanje drug drugemu in številnim izzivom, ki se bodo tekom razvoja odnosa pojavili.




V najuspešnejših partnerskih zvezah se oba trudita za občutek pripadnosti – za občutek, da sta v istem čolnu oziroma, da pripadata isti ekipi. Raziskave kažejo, da ta povezava, če se dolgoročno ohranja, partnerjema zagotavlja trdno čustveno oporo za uresničevanje sanj, hkrati pa tudi varno zatočišče, ko in če pride do neuspeha. Partnerstvo je torej kot nek varen pristan, kamor se lahko zatečeš, se tam umiriš in nabereš moči za nove življenjske izzive.


Partnerja, ki sta se odločila za kakovostno partnerstvo se zavedata, da drug drugega ne moreta spremeniti po svojih idealih, lahko pa drug drugemu pomagata osebnostno rasti v odnosu – drug drugega opominjata na prednosti in pozitivne lastnosti ter si pomagata prepoznati samodestruktivne navade. Na tak način osebnostno rasteta in dosegata večje zadovoljstvo v življenju.


Redko se zgodi, da spoznate partnerja, ki bi ustrezal vsem kriterijem, ki naj bi jih imel vaš »idealni« partner. Zato se moramo naučiti razumeti, da tak ideal ne obstaja, in zavreči seznam lastnosti »idealnega« partnerja. To je pomemben dejavnik pri uspehu zveze, saj s tem sprejmete osebo, ki je z vami v odnosu, takšna kot je. Takšni odnosi so na dolgi rok uspešnejši.



Prednosti kakovostnega in zdravega partnerstva


Ena izmed prednosti je zagotovo ta, da nas partner vidi bolj pozitivno kot kdorkoli drug v našem življenju – morda celo bolj pozitivno, kot vidimo samega sebe. To nam pomaga, da se lažje približamo svojemu idealnemu jazu - temu, kar smo v resnici. Kajti, ko vidimo, da nas nekdo sprejema in ljubi v celoti – tako prijetne kot tudi tiste manj prijetne lastnosti, ki jih imamo – tudi sami lažje sprejmemo vse dele sebe. To je znano kot »Michelangelov fenomen«: tako kot je veliki kipar Michelangelo v kamniti plošči videl skrito popolno človeško obliko, nam lahko ljubezen, sprejemanje in podpora partnerja pomagajo k temu, da zasijemo v vsej svoji veličini in lepoti.


Druga prednost je, da nam tovrstno partnerstvo omogoča osebno rast ali »evdajmonijo«. Evdajmonija izhaja iz stare grščine in pomeni doseganje odličnosti, ki temelji na posameznikovem talentu ali potencialu. Stari Grki so namreč verjeli, da vsak otrok ob rojstvu dobi svojega "daimona", ki predstavlja najvišjo možnost njegovega razvoja. Predstavljali so si ga kot košček zlata, okrog katerega je nakopičene veliko lončevine, ki jo je treba odluščiti, da pridemo do zlatega bistva. To staro grško razumevanje iskanja notranjega bistva danes imenujemo osebna rast. Raziskave kažejo, da se ob predani podpori partnerja bolje opomoremo od stresa ali travme, bolj cenimo življenje in smo bolj odprti za novosti.




Doseganje intimnosti v odnosu


Čeprav se besedo intimnost pogosto enači s spolnim odnosom, pri intimnosti sploh ni nujno, da gre za fizični kontakt ali romantično zvezo (o intimnosti sem že pisala tukaj). Intimnost je, ko se ob partnerju počutimo varne, sprejete in se mu lahko odpremo, predamo in dovolimo biti ranljivi. Mu zaupamo svoje strahove, skrbi, delimo z njim dele sebe, ki jih sicer skrivamo pred drugimi ljudmi. Običajno smo na začetku previdni, sčasoma, ko začutimo povezanost, varnost in vidimo, da nas partner resnično razume, pa se lahko bolj odpremo.


Občutek čustvene varnosti, ki vključuje sproščenost in odprtost, je bistvena sestavina prave intimnosti v partnerstvu. Intimnost lahko partnerja uničita s kritiziranjem, prezirom, ne sprejemanjem in napadi na drugega, saj to sproži samoobrambne mehanizme in uniči zaupanje ter bližino. To je eden od razlogov, zakaj raziskave kažejo, da pari potrebujejo veliko več pozitivnih kot negativnih medsebojnih interakcij, da ohranijo zdrav odnos.


Poleg intimnosti so sestavine kakovostnega in zdravega partnerstva tudi spoštovanje, pozornost, naklonjenost, poštenost in hvaležnost, pa tudi pripravljenost za reševanje konfliktov in odprtost za delitev gospodinjskega dela in drugih obveznosti.


Tudi prijateljstvo igra pomembno vlogo (o tem sem že pisala tukaj). Več kot 80 odstotkov ljudi v kakovostnih partnerstvih poroča, da je njihov partner njihov najboljši prijatelj. Poleg tega raziskave kažejo, da biti del takšnega razmerja "dva v enem" ali doživljanje "družabne" ljubezni prinaša pomembne čustvene koristi in verjetnost, da bo odnos trajal dolgoročno. Ko so bili pari, ki so skupaj vsaj 15 let, pozvani, naj navedejo »skrivnost številko ena« za njihov uspeh, je večina odgovorila, da je partner tudi njihov najboljši prijatelj.



Po določenem času se vam lahko zgodi, da ne prenesete več določenih partnerjevih navad in se začnete pritoževati, ker se ne želi spremeniti. Postanete preveč kritični do drugega in želite nenehno popravljati pomanjkljivosti – v takšnem odnosu se vaš partner ne more počutiti varnega in sprejetega. Če vam je odnos, ki sta ga zgradila do sedaj, vreden, boste šli preko tega (kritiziranja itd.) in se potrudili pogledati na napako partnerja v širšem kontekstu odnosa – tako boste lahko opazili partnerja kot celovito osebo in videli tudi njegove pozitivne lastnosti, ki jih ima in zaradi katerih ga ljubite. Takrat bo tista navada, ki vam gre tako na živce, postala manj pomembna v primerjavi s kakovostmi, ki jih vaš partner ima. Temu se reče sprejemanje drugega.



bottom of page