top of page
Search

Kaj je intimnost


Intimnost mnogi povezujejo s spolnostjo, a intimnost je mnogo mnogo več. Gre za povezavo dveh oseb na globljem, srčnem nivoju. Ko si lahko v družbi z drugim preprosto ti, tak kakršen si in na drugi strani je ta drugi tak kakršen je. In čutita, da sta povezana drug z drugim, da sta si blizu.




Intimnost je torej pristna bližina, ki se vzpostavi med dvema osebama - prijateljema, partnerjema, zakoncema, družinskima članoma… skozi čas. Intimnost namreč raste in se razvija skozi odnos, ki ga dva gradita. V takem odnosu lahko vedno več zaupaš drugemu, si pozoren na občutke drugega, pomembno ti je, da drugega razumeš (da veš, kaj se z njim dogaja, kako se počuti in kaj doživlja). Na čas, ki ga nameniš drugi osebi, ne gledaš kot na nekaj, za kar si moral žrtvovati svoj čas. Na drugi strani ti je pomembno tudi, da si ti razumljen, slišan, upoštevan, pomemben in začuten ter se veseliš skupnega druženja. Intimnost lahko vključuje fizično ali čustveno bližino ali pa kar mešanico obeh.



Kot smo že na začetku poudarili, mnogi besedo »intimnost« povezujejo s spolnostjo. Tudi slišimo koga reči, da je bil z nekom intimen, s čimer je hotel povedati, da je imel s to osebo spolni odnos. Vendar je intimnost mnogo več od same spolnosti, vsekakor pa je intimnost tudi del spolnosti. Sploh, ko govorimo o kakovostnem partnerstvu, je intimnost ena prvih sestavin le tega. Kajti brez čustvene bližine težko govorimo o kakovostnem partnerstvu, kjer vladajo medsebojno spoštovanje, ljubezen, razumevanje in sprejemanje. Partnerja, med katerima ni tovrstne bližine, temveč obstaja le fizična bližina, ostajata v odnosu na površju. Tu ni globoke povezave med dvema, ki se čutita in sprejemata, ki se ljubita, upoštevata in spoštujeta. Gre le za fizično privlačnost in stik.



O intimnosti pa ne govorimo samo v povezavi s partnerstvom. Intimnost lahko občutimo tudi v prijateljskem odnosu, odnosu s sorojencem, starši. V teh odnosih ravno tako potrebujemo občutiti bližino, ki nas še bolj poveže in poglobi naš odnos. Upoštevati je potrebno tudi to, da je intimnost za druge lahko drugačna kot za vas. Na primer vi se morda počutite blizu vašemu partnerju, družinskemu članu ali prijatelju med pogovorom o tem, kaj trenutno doživljate in kako se počutite, medtem ko se drugi tako počuti, ko gresta skupaj na sprehod ali skupaj izvajata neko aktivnost.



Obstajajo različne oblike intimnosti ali bližine – spodaj lahko preverite katere so prisotne ali bi si jih želeli v vaših odnosih:


1. Čustvena bližina: ko lahko drugemu zaupate prav vse, tudi vaše najbolj skrite dele. To je takrat, ko se v odnosu popolnoma odprete in iskreno govorite o sebi, saj drugemu popolnoma zaupate. Primera: ko komaj čakate, da po službi pridete domov, se ob partnerju sprostite in ste lahko preprosto le vi, takšni kakršni ste ali ko svoji prijateljici lahko poveste vse, ne da bi vas za karkoli obsojala ali sodila. To pomeni, da imate čustveno bližino.


2. Intelektualna bližina: ko v pogovoru z nekom delimo svoje mnenje, on svoje z vami in ko ne gre za nek površinski pogovor, temveč globlji, ki ima za oba velik pomen. Oba se ob tem pogovoru počutita, da sta med seboj še posebej povezana. Morda se rodijo nove ideje, zamisli. Tak pogovor oba napolni in notranje zadovolji. Zagotovo ste se že kdaj s kom pogovarjali in kar niste mogli stran – ne eden, ne drugi. Kot da vama ne bo nikoli zmanjkalo besed, čas pa je minil kot bi trenil… To je intelektualna bližina.


3. Fizična bližina: gre za dotike in bližino dveh teles. V partnerski zvezi to pomeni držanje za roke, poljubljanje, objemanje in spolnost. Pri odnosu s prijatelji, družinskimi člani ali otroci pa gre lahko za topel objem ali ko osebo nežno pobožamo ali potrepljamo in ji s tem damo vedeti, da smo ob njej, jo razumemo, imamo radi in jo podpiramo.


4. Izkustvena bližina: tovrstna bližina se razvija med dvema osebama, ki skupaj preživljata čas ob neki aktivnosti. Druži ju neka dejavnost, ki obema veliko pomeni. Na primer, oba rada hodita v hribe, se ukvarjata s tekom, ju veseli igranje namiznih iger… Imata neko skupno aktivnost ali hobi, ki ju povezuje.


5. Duhovna bližina: duhovnost ali spiritualnost pomeni, da verjamemo v nekaj, kar je nad nami, vseobsegajoče, nad fizičnim obstojem. Lahko da verjamemo v višjo silo, duše ali v višji namen življenja. Z nekom smo duhovno povezani kadar nas povezujejo enaki pogledi, prepričanja ali vrednote, ki jim sledimo v svojem življenju, kadar delimo določen verski pogled ali če čutimo, da je nekdo naša »sorodna duša«.



Kakšno bližino čutite vi v svojih odnosih?


Morda ste zaznali, da z določenimi bližnjimi občutite različne oblike bližine, z določenimi pa le eno. Pomembno je, da se zavedate kaj vam odgovarja in zaznate katero obliko bližine morda pogrešate v določenih odnosih. Z vsemi bližnjimi ne morete imeti vseh oblik bližine in to tudi ni potrebno, da bi se počutili povezane in sprejete. Dobro pa je, da gradite tiste odnose, v katerih je prisotna bližina. Kajti v teh odnosih lahko rastete in se osebnostno razvijate, poleg tega vam tovrstni odnosi dajejo občutek notranjega zadovoljstva in bogatijo vaše življenje.



bottom of page