top of page
Search

Različna področja skrbi zase

Updated: Mar 26, 2022


Kot smo že govorili, skrb zase ni le iskanje načinov za sprostitev. Gre za skrb zase na različnih ravneh oz. področjih - psihični, fizični, čustveni, družbeni in duhovni ravni. Za svoje zdravje in dobro počutje je pomembno, da najdete ravnovesje med vsemi temi področji. Včasih boste morda namenili več pozornosti enemu področju z namenom, da bi vzpostavili ravnovesje ali našli olajšanje zaradi določenega stresorja v vašem življenju.





Pomembno je, da ocenite, kako skrbite zase na vseh področjih. Spodaj si preberite, kako skrbeti zase na določenem področju in preverite, kako gre vam:


1. Skrb za fizično področje

Za svoje telo morate skrbeti, če želite, da deluje učinkovito. Ne pozabite, da obstaja močna povezava med telesom in umom. Ko ste fizično aktivni, to vpliva na vaše misli, ki se umirijo in morda najdete rešitve oz. ideje, na katere predtem sploh niste pomislili, hkrati pa se bo izboljšalo tudi vaše počutje.


Skrb za fizično področje vključuje prehrano, ki jo vnašate v telo, spanec in telesno dejavnost. Tudi redni preventivni zdravstveni pregledi, jemanje predpisanih zdravil in splošna skrb za svoje zdravje so del tega področja.


Odgovorite na spodnja vprašanja in preverite, ali je morda potrebno kaj izboljšati:

  • Ali dovolj spite?

  • Ali je vaša prehrana pestra, kakovostna in nudi telesu kar potrebuje?

  • Ali skrbite za svoje zdravje?

  • Ali se dovolj gibljete?


2. Skrb za družabno področje

Socializacija je pomemben del skrbi zase. Toda pogosto si je težko vzeti čas za prijatelje, druženje in zabavo, zato se kaj hitro lahko zgodi, da zanemarimo svoje odnose. Pristni in bližnji odnosi so pomembni za naše dobro počutje. Najboljši način za negovanje in vzdrževanje bližnjih odnosov je, da vanje vložite čas in energijo. Naj bo to ena izmed prioritet v vašem življenju.


Ni določenega števila ur, ki bi jih morali posvetiti svojim bližnjim in prijateljem. Vsak od nas ima nekoliko drugačne potrebe. Ključno je ugotoviti, kakšne so vaše potrebe po družabnosti in bližnjih stikih ter v svojem urniku najti dovolj časa za ustvarjanje optimalnega družabnega življenja.


Preverite, kako skrbite zase na družabnem področju:

  • Ali imate dovolj časa za druženje s prijatelji?

  • Na kakšen način negujete svoje odnose s prijatelji in družino?


3. Skrb za psihično področje

Vaš način razmišljanja in misli, s katerimi polnite svoj um, močno vplivajo na vaše psihično počutje. Skrb za psihično počutje vključuje aktivnosti, ki ohranjajo vaš um oster, kot so uganke ali učenje o temi, ki vas zanima. Tudi branje knjig ali gledanje filmov, ki vas navdihujejo, spodbujajo vaš um.


Skrb za svoje psihično počutje vključuje tudi aktivnosti, ki vam pomagajo ostati duševno zdravi. Na primer vadba sočutja do sebe in sprejemanje sebe vam pomaga ohranjati bolj zdrav notranji dialog in spodbuja ljubezen do sebe.


Vprašanja za področje psihičnega počutja:

  • Ali si vzamete dovolj časa za dejavnosti, ki spodbujajo vašega duha?

  • Ali delate proaktivne stvari, ki vam pomagajo ohranjati in krepiti dobro duševno počutje?


4. Skrb za duhovno področje

Raziskave kažejo, da je življenjski slog, ki vključuje vero ali duhovnost, na splošno bolj zdrav življenjski slog. Vendar vera ni nujni element za negovanje vašega duha. Lahko vključuje vse, kar vam pomaga razviti globlji občutek smisla, pomena, razumevanja življenja in povezanosti z drugimi.


Skrb za duhovno področje lahko vključuje različne dejavnosti: meditacija, sprehod v naravi, hvaležnost, obiskovanje verskih obredov (maše v cerkvi) in molitev.


Ko razmišljate o duhovnem področju življenja, se vprašajte:

  • Katera vprašanja si zastavljate o svojem življenju in izkušnjah?

  • Ali se ukvarjate z duhovnimi praksami, ki vas izpolnjujejo?


5. Skrb za čustveno področje

Pomembno je, da znate na zdrav način uravnavati neprijetna čustva, kot so jeza, tesnoba, strah, zaskrbljenost in žalost. Skrb za čustveno področje je lahko pogovor s partnerjem ali prijateljem o tem, kako se počutite ali pa si vzamete čas za prostočasne dejavnosti, ki vam pomagajo predelati svoja čustva. Tudi pogovor s strokovnjakom o svojih čustvih je eden od načinov za skrb na tem področju.


Preverite spodaj, kako skrbite za svoje čustveno področje:

  • Ali znate na zdrav način uravnavati svoja čustva (o tem sem pisala v tem prispevku)?

  • Ali v svoje življenje vključujete dejavnosti, ki vam pomagajo predelati težka čustva in se napolniti s prijetnimi?



Preverite in vnesite spremembe v svoje življenje na tistih področjih, kjer boste videli, da ste premalo aktivni oziroma je to področje, kjer bi lahko bolje skrbeli zase.





bottom of page