top of page
Search

Kako ustvarjamo občutek pristne bližine

Updated: Mar 26, 2022




V prejšnjem članku smo govorili o tem, kaj je intimnost in zakaj je tako pomemben del odnosov. Tokrat pa bomo predstavili nekaj dejavnikov, ki “gradijo” intimnost in bližino v odnosu:


1. Zaupanje: da lahko z nekom delimo najglobje dele sebe, mu moramo popolnoma zaupati. Enako velja za nas – izkazati se moramo za zaupanja vredno osebo.


2. Sprejemanje: znak, da smo si z nekom zares blizu je, ko nas drugi v odnosu sprejema v celoti – takšne kot smo. Tako našo zabavno in prijetno plat, kot tudi tisto manj prijetno in morda kdaj tudi čudaško.


3. Iskrenost: iskrenost in intimnost sta tako povezani, saj brez ene ne more obstajati druga. Ker sta si s partnerjem v odnosu tako blizu, nimate težave iskreno spregovoriti o sebi, svojih občutkih in doživljanju. Po drugi strani pa se vsakič, ko se v pogovoru odprete, vajina bližina poglablja.


4. Varnost: ko se v odnosu odpremo in delimo dele sebe z drugim, se lahko počutimo ranljive. Predvsem to lahko občutimo, ko nekoga na novo spoznamo. V odnosu, kjer vladata pristna bližina in sprejemanje, pa se počutimo varne. Šele takrat se lahko zares odpremo in začutimo globljo povezanost z drugim.


5. Sočutje: je razumevanje doživljanja drugega. Če obstaja v odnosu sočutje, potem lahko razumemo kaj čuti in doživlja drugi, zato lažje sprejmemo njegovo vedenje ali ravnanje, odpustimo kar nam ni bilo všeč ali nas je prizadelo, ter tako vzpostavljamo še globlji občutek povezanosti z drugim.


6. Naklonjenost: je skrb za drugega. Z dejanji in besedami drugemu pokažemo, da nam je mar zanj. Naklonjenost lahko izrazimo fizično, na primer s poljubom ali objemom, z besedami ali pa to izrazimo z dejanjem – npr. ko vidimo, da je prijateljica čustveno na tleh zaradi razpada zveze in si vzamemo čas zanjo, ji skuhamo kosilo in ji ponudimo ramo, na katero se lahko nasloni. Ker nam je mar zanjo.


7. Komunikacija: je glavni gradnik kakovostnih odnosov, lahko rečemo eden ključnih. Ko smo iskreni, se odpremo in spregovorimo o vsem, kar nam je pomembno, hkrati pa se resnično potrudimo slišati drugega, kaj nam govori o sebi in ga tudi slišimo, takrat se lahko poglablja naš odnos in občutek bližine.



Intimnost potrebuje svoj čas

Intimnost ali pristna bližina se v odnosu razvija in raste. Bolj ko smo sposobni v odnos vnašati zgoraj naštete dejavnike, večja bo bližina med dvema. Če drugega ne jemljemo za samoumevnega, temveč se potrudimo za odnos - znamo prisluhniti, z dejanji izkažemo naklonjenost v različnih situacijah v življenju, smo sposobni drugega sprejeti brez obsojanja, mu zmoremo odpustiti ter smo iskreni - bo bližina iz dneva v dan rasla in v takem odnosu se bomo počutil varne, ljubljene in sprejete.


Strah pred intimnostjo

Je povsem normalen, saj intimnost od nas zahteva, da se v odnosu predamo, prepustimo in odpremo drugi osebi. Bolj, ko nam to uspe, večja bo bližina. To pa v svežem odnosu v nas lahko vzbuja občutke strahu in nezaupanja. Zato ni dobro, da se prehitro odpremo in zaupamo. Dovolimo si čas, kolikor ga potrebujemo in pustimo, da se bližina v odnosu razvija in raste s tempom, ki nam odgovarja.


Intimnost vpliva na zdravje

Bolje se počutimo že zaradi tega, ker nimamo občutka osamljenosti, saj je tam nekdo, ki mu je mar za nas, nas razume in sprejema. Poleg tega bližina deluje antistresno, saj dotiki, smeh in poljubi dvigujejo nivo hormonov sreče (serotonin, noradrenalin in dopamine). Dobro počutje in občutek pristne bližine z nam pomembnimi osebami vpliva na naše mentalno zdravje, izboljšuje naš imunski sistem ter znižuje krvni pritisk in možnost za srčna obolenja. Bližina je tako ključna za srečno, zdravo in izpopolnjeno življenje.


bottom of page