top of page
Search

Značilnosti oseb s pretirano željo po ugajanju drugim

Updated: Mar 26, 2022



Ste po prebranem članku o tem, kaj pomeni ugajanje drugim, v dvomih, ali ste tudi sami tisti, ki ugajate drugim ali pa ste morda le oseba, ki iskreno in iz srca rada pomaga drugim ter pri tem ne pozabi nase in na svoje potrebe?




Kako torej veste, ali ste samo srčna in prijazna oseba ali pa nekdo, ki pretirano želi ugajati? Eno je, ko želimo pomagati drugim, ker je to del naše narave, drugo pa, da ljudem pomagamo zato, da bi bili sprejeti in všečni. Posamezniki, ki ugajajo drugim, se pogosto znajdejo v odnosu, kjer ga drugi izkoriščajo.


Značilnosti oseb, ki imajo potrebo po ugajanju drugim:


1. Slabo mnenje o sebi

Ljudje, ki ugajajo, se pogosto spopadajo z nizko samopodobo in svojo lastno vrednost črpajo iz potrditev od drugih. "Ljubezni sem vreden le, če sem tak kot drugi želi in mu nudim vse kar si želi ali potrebuje" je prepričanje tistega, ki ugaja. Verjame, da je drugim všeč le zato, ker je koristen, prilagodljiv, ustrežljiv... Njihovo pohvalo in spoštovanje pa potrebuje, da se bo v svoji koži dobro počutil.


2. Vaša vrednost je odvisna od tega, kako vas vidijo drugi

Posamezniki, ki ugajajo, potrebujejo potrditev od drugih, da se bodo dobro počutili. V svojem ravnanju gredo lahko v skrajnosti samo zato, da bi si prislužili pohvalne besede od drugih. Samozavest je torej odvisna od tega, kako ga drugi dojemajo.


3. Potrebujete druge, da vas imajo radi

Posameznike, ki ugajajo, pogosto skrbi, da bi bili zavrnjeni. Ta strah posameznika motivira k dejanjem, da osreči druge, da jim pomaga, ugodi. Verjame, da če ga bodo drugi potrebovali, ima več možnosti, da mu bodo naklonjeni in ga imeli radi.


4. Svojo osebnost spreminjate glede na to, kdo je poleg vas

Posamezniki, ki ugajajo običajno spremenijo svoje vedenje in odnos tako, da se ujemajo z osebo ali s skupino. To lahko privede do tega, da ravnajo na način, ki ni zanje značilen ali pa sodelujejo v situacijah, s katerimi se ne strinjajo – vse to samo zato, da se vključijo v družbo. Na primer se vpiše v nek tečaj samo zato, ker se je tudi prijatelj, ne pa zato, ker bi to tudi njega zanimalo. Običajno naredijo vse, da bi se izognili konfliktu, tudi če to pomeni, da se spremenijo v popolnoma drugo osebo.


5. Težko rečete “ne”

Če vam je težko reči “ne”, ko vas za nekaj prosijo, imate morda težavo z ugajanjem. Posamezniki, ki ugajajo, raje najdejo izgovore, da bi se izognili neki obveznosti, kot pa da bi takoj rekli “ne”. Morda vas skrbi, da bo drugi, če mu rečete »ne”, mislil, da vam ni mar zanj? Sprva sicer izgleda varneje narediti kar želijo drugi, tudi če dejansko nimate časa ali volje za pomoč (na primer pomagati prijatelju pri selitvi). Vendar na dolgi rok ta vzorec vedenja drugim sporoča, da postavljate njihove potrebe pred svoje in kar lahko vodi do izkoriščanja s strani drugih.


6. Opravičite se ali sprejmete krivdo tudi, ko niste krivi

Posamezniki, ki ugajajo, se pogosto čutijo odgovorne za čustvene odzive drugih. Na primer, če se prijatelj počuti slabo, krivijo sebe za to ali pa se bojijo, da prijatelj misli, da so oni krivi za njegovo slabo počutje. Torej prevzamejo krivdo, tudi če to, kar se je zgodilo, nima nič opraviti z njimi. Prav je, da se opravičite, če ste nekoga prizadeli, vendar če se pogosto opravičujete za stvari, na katere nimate vpliva, lahko pride do globljega problema. Recimo, da ste se s sodelavci dogovorili, da boste naročili pico za kosilo in da greste vi po naročeno. V restavraciji zamešajo naročilo in niste dobili dveh naročenih pic brez glutena, zato trije vaši sodelavci niso mogli jesti kosila. Na računu je navedeno "brez glutena", zato je jasno, da se je napaka zgodila v restavraciji. Kljub temu se vedno znova opravičujete, počutite se grozno, verjamete, da vas bodo sodelavci sovražili in vam nikoli več ne bodo zaupali, da vi naročite kosilo.


7. Hitro se strinjate, tudi če se v resnici ne strinjate

Prijaznost se pogosto zdi zanesljiv način za pridobitev potrditve. Če se nenehno strinjate z drugimi z namenom, da vas bodo sprejeli in imeli radi in ne zato, ker verjamete v to, kar govorite, potem je to ugajanje. Primer: vaši sodelavci so na sestanku predstavili svoje ideje za prihajajoči projekt. “Kakšna odlična ideja”, rečete enemu od sodelavcev, čeprav v resnici mislite ravno nasprotno. Če se strinjate z nečim, samo zato, da bi bili vsi zadovoljni, ne upate pa povedati, da sami vidite določene pomanjkljivosti in težave, ki bi jih lahko imeli pri tej ideji, vsem delate medvedjo uslugo.


8. Imate težavo biti pristni

Posamezniki, ki ugajajo, imajo težavo s prepoznavanjem svojih občutkov, saj svoje potrebe potiskajo na stran. Sčasoma to privede do stanja, ko sploh ne bodo več prepričani, kaj želijo ali kako biti zvesti sami sebi. Občutkov, ki pa se jih bodo zavedali, ne bodo znali izraziti, čeprav se bodo morda celo želeli postaviti zase. Na primer: partner vas je prizadel, vi pa si ne upate tega povedati, ker pomislite, da saj ni to storil nalašč in da bi s tem, ko bi mu to povedali, le prizadeli njega. S tem zanikate, da vas je dejansko partner prizadel in ne vi njega.


9. Več dajete kot sprejemate

Ali radi dajete drugim? Ali dajete zato, da bi bili sprejeti in ljubljeni?

Žrtvovanje za druge lahko nahrani vaš občutek samozavesti, lahko pa vodi tudi do občutka mučeništva. Morda dajete in dajete v upanju, da vam bodo drugi vračali z naklonjenostjo in ljubeznijo, ki si jo želite.


10. Nimate prostega časa

Če imate veliko obveznosti, še ne pomeni, da ugajate drugim. A poglejte, kako preživljate svoj prosti čas. Koliko časa vam ostane, ko ste poskrbeli za nujne obveznosti, kot so služba, otroci in gospodinjska opravila? Imate čas za hobije in sprostitev – čas zase? Kdaj ste nazadnje naredili nekaj samo zase? Če se ne morete spomniti, malo razmislite, če je vzrok morda to, da so vedno drugi bolj pomembni kot vi?


11. Prepiri in konflikti vas vznemirijo

Ugajanje drugim običajno vključuje strah pred jezo. Jeza pomeni: "Nisem srečen" in če je vaš cilj osrečiti ljudi oz. jim ugoditi, jeza pomeni, da tega niste uspeli doseči. Da bi se izognili tej jezi, se boste morda hiteli opravičiti ali storili, kar mislite, da jih bo pomirilo in zadovoljilo, tudi če niso jezni na vas. Morda se bojite tudi konfliktov, ki nimajo nobene zveze z vami. Če se na primer dva od vaših prijateljev prepirata, lahko poskusite ponuditi nasvet, kako popraviti situacijo, da bosta spet prijatelja – morda celo s skrivnim upanjem, da bosta pozitivno razmišljala o vas, ker jima boste pomagali se pomiriti.



Kako pretirano ugajanje drugim vpliva na naše počutje in življenje si lahko ogledate v naslednjem prispevku.





bottom of page