top of page
Search

Zakaj na zmenek, ko smo že v daljši vezi

Updated: Mar 26, 2022



'Na zmenke hodimo, ko smo samski. Ko smo enkrat že v daljši vezi, morda celo že poročeni in z otroki, pa zmenki res niso več potrebni oziroma zanje sploh ni časa. Poleg tega pa, zakaj bi šli z dolgoročnim partnerjem na zmenek, saj se vendar že poznava', si morda mislite. Pa poglejmo, zakaj je priporočljivo, da v vaš partnerski odnos oz. zakon ponovno vpeljete redne zmenke. Vsekakor bodo drugačni kot tisti na začetku vajine veze, ko sta se še spoznavala z metuljčki v trebuhu - a ne bodita presenečena, če se bodo ti metuljčki morda ponovno zbudili…




Zmenki v daljših vezah omogočajo partnerjema, da se spet počutita kot »par«. Namreč v divjem tempu vsakdanjega življenja, kjer imamo tisoč in eno obveznost in zavzemamo številne vloge (smo uslužbenci, kolegi, prijatelji, starši, hčerke oz. sinovi, morda celo skrbniki starejših družinskih članov, itd.), pogosto pozabimo sami nase in na našo intimno vez z našim partnerjem.



Pozabimo oz. zanemarimo dejstvo, da moramo v odnos stalno vlagati, da bo le ta uspeval in se poglabljal. S tem, da dodamo na koledar poleg številnih obveznosti še večer za zmenek ali pa celo dan, vlagamo tako vase kot v naš partnerski odnos.



Zmenek je dogodek, za katerega se lepo oblečete, počnete stvari, ki vaju veselijo in greste nekam, kamor v svojem vsakdanjem življenju ne hodite. Zmenek naj bo tak, da boste počeli stvari, ki vaju oba veselijo in ki jih morda sicer zaradi obveznosti in otrok ne morete početi. To naj bo čas samo za vaju.



Razlogov za to, da postane zmenek redna aktivnost na vajinem urniku, je več. Poglejmo si sedem glavnih:


1. Komunikacija: komunikacija je tista, ki gradi odnos. Preko komunikacije vzpostavljamo pristen stik s partnerjem, da lahko z nami podeli s čim se spoprijema v tem trenutku življenja ter kako to doživlja. Na drugi strani pa nam omogoča, da tudi sami podelimo kaj se dogaja v našem življenju in naši notranjosti. Vendar pozor: na zmenku naj bo vodilo, da so tematike o obveznostih in vsakdanjih težavah (npr. o otrocih, službi, računih, itd.), ki so sicer del vsakodnevnih pogovorov, prepovedane. To naj bo čas, ki je namenjen vajinim željam, sanjam, načrtom za prihodnost, interesom... Če vama bo to na začetku težko, vztrajajta. V pomoč vama je lahko spomin na to, o čem sta se pogovarjala še v času, ko sta se spoznavala.


2. »Razbijanje« ustaljenosti: v daljši vezi se pogosto zgodi, da se v odnosu počutimo, kot da je ves čas vse enako, drug drugega jemljemo kot samoumevnega in se počutimo ujete v vsakdanjo rutino. Z zmenki, kjer boste počeli neobičajne stvari oz. stvari, ki niso del vaših ustaljenih navad, boste razbili monotonost in vnesli svežo energijo v vaš odnos.


3. Iskrice: s tem, ko boste ponovno stopili v vlogo »partnerja«, se lahko obudijo tudi iskrice oz. metuljčki v trebuhu, ki ste jih čutili na začetku vajine veze. Čeprav so stvari sedaj drugačne, saj se že dolgo in dobro poznata, lahko z rednimi zmenki ponovno obudite privlačnost, kemijo in strast. Uporabite domišljijo in ustvarite romantično vzdušje. Lahko izberete zapeljiv kraj, uporabite svečke, glasbo, dišeče vonjave….


4. Privlačnost: kadar se pripravljamo na zmenek se želimo potruditi, da smo atraktivni in se dobro počutimo v svoji koži. Zato se za zmenek s partnerjem lepo oblečemo, uredimo in nadišavimo. Tako se ponovno počutimo kot »ženska« ali »moški«, kar bo partner zagotovo opazil.


5. Predanost odnosu: s tem, ko si partnerja vzameta čas drug za drugega in za zmenek, si pokažeta in potrdita, da je vajin odnos obema pomemben in da sta vanj oba pripravljena vlagati. Kar krepi občutek pripadnosti, naklonjenosti in bližine.


6. Krepitev odnosa: ko gradita pristen stik, imata iskrene in odprte pogovore, takrat se vajin odnos poglablja in krepi. Morda boste vi ali vaš partner ravno na zmenku zbrala pogum in spregovorila o nečem, kar vas ali partnerja že nekaj časa muči, a v vsakdanjem življenju za to ni časa ali pa enostavno ni bilo prave priložnosti. Odprta in zaupna komunikacija je temelj povezanosti in trdnega odnosa, hkrati pa omogoča lažje premagovanje izzivov in težkih preizkušenj na vajini poti. Z njimi se bosta tako lahko soočala kot odličen tim.


7. Zmanjševanje stresa: intimnost in bližina zelo pomagata pri premagovanju stresa in napetosti, saj nas pomirjata. To ne pomeni, da si morata privoščita ravno antistresno masažo (čeprav je super), dovolj je že prijeten in zaupen pogovor, kozarec dobrega vina ali skodelica čaja, prijetna glasba in vidva, objeta.



To je le nekaj koristi, ki jih prinašajo redni zmenki v vsaki dolgotrajni vezi. Pomembno je, da večer za zmenek uvrstite redno, vsak teden, v vajin urnik. Naj bo to večer ali celo dan (če vama obveznosti to dopuščajo), ki je samo za vaju. Morebiti vam bo sprva težko, saj se vam bo zdelo, da ob vseh obveznostih, enostavno ni časa za to. A v resnici gre le za postavitev prioritet – vsi imamo na voljo 24 ur na dan, gre le za to, čemu in komu jih bomo namenili.



Torej, kaj vam je pomembnejše v življenju: da so vse možne obveznosti »odkljukane« (na tem mestu še spodbuda za resen razmislek o tem, katere stvari so res pomembne in nujne) ali, da sta s partnerjem povezana, se čutita, si pripadata, sta drug drugemu zaupnika ter dobra družba in se imata rada?



V naslednjem prispevku pa si lahko ogledate nekaj zanimivih idej za zmenke.



bottom of page