top of page
Search

Kako prekinemo začarani krog ugajanja drugim

Updated: Mar 26, 2022


O tem, kako potreba po ugajanju drugim vpliva na naše počutje in življenje, sem pisala v prejšnjem prispevku. Z ugajanjem škodimo tako sebi kot našim odnosom z drugimi. Ker zanemarjamo svoje potrebe in smo v stalnem iskanju priložnosti, kako pomagati drugemu in zadovoljevati njegove potrebe, v nas počasi raste nezadovoljstvo in razočaranje. Hkrati pa vedno bolj izgubljamo stik sami s seboj...




Če želite prekiniti vzorec ugajanja ljudem, morate najprej prepoznati, kako se tovrstno vedenje in naravnanost pojavlja v vašem življenju. Opazujte svoje vedenje in težnje, da boste prepoznali vaše lastne načine s katerimi poskušate ugajati drugim oz. jih zadovoljiti - to je prvi korak, ki vam lahko pomaga, da se boste začeli spreminjati.


Posamezniki, ki ugajajo, se ne zavedajo, kaj počnejo; pogosto niti ne vedo, česa si sami želijo in kaj so njihove potrebe. Zato jim je tako težko sebe postaviti na prvo mesto. Prvi korak pri reševanju te težave je, da spoznate sebe - kdo ste in kaj cenite ter kaj je vam pomembno. To vam bo pomagalo, da boste na sebe lahko pogledali z zdravo mero sočutja in prepoznali lastno vrednost.



Kako preseči potrebo po ugajanju:


1. Spoznajte se in prisluhnite sebi

Največje spremembe se zgodijo, ko smo sebe sposobni gledati z zanimanjem in spoštovanjem, namesto z obsojanjem in zanikanjem. Ko se zavedamo svojih misli in občutkov in ne reagiramo nanje podzavestno, lahko osebnostno rastemo in napredujemo. Takrat lahko sebe resnično vidimo. Ko tako delujemo, lahko prepoznamo svojo potrebo po ugajanju. Ker ne delujemo iz podzavesti, temveč zavestno, lahko prepoznamo, kdaj res želimo nekomu priskočiti na pomoč, kdaj pa gre zgolj za našo potrebo, da bi dobili potrditev, pohvalo, sprejemanje, itd.



2. Sebe postavite na prvo mesto

Za pomoč drugim potrebujemo veliko energije in čustveno stabilnost. Če ne skrbimo zase, ne bomo imeli energije za druge. Postavljanje lastnih potreb na prvo mesto ni sebično, ampak zdravo.

V redu je, če ste skrbna oseba. Pomembno pa je tudi, da spoštujete in skrbite za svoje lastne potrebe.

Zadovoljevanje lastnih potreb je lahko na primer, da na sestanku v službi izrazite svoje mnenje, sprejmete svoja čustva in ​​občutke, poveste partnerju, kaj v odnosu potrebujete.



3. Naučite se sprejemati samega sebe

Samo-sprejemanje je proces, v katerem se naučimo biti do sebe iskreni, videti vse svoje dobre in slabe lastnosti, biti ponosni na svoja lepa dejanja in sprejeti tudi stvari, ki smo jih storili napak. Ob vsem tem, pa se imamo radi in se cenimo prav takšne kot smo, dobro s slabim. Slej ko prej se moramo naučiti sprejemati sebe takšne, kot smo. To je osnova osebnostne rasti in temelj dobrega počutja v lastni koži.



4. Bodite pristni

Vsak od nas je unikaten, edinstven. In pomembno je, da smo to, kar smo – da izražamo sebe, živimo sebe. Zato je pomembno najprej prepoznati, kdo sploh smo (kaj so naše potrebe, želje, kaj nam je pomembno, kaj nam je ok in kaj ne), kajti na podlagi tega lahko to začnemo tudi izražati. Ne slediti temu, kar drugi želijo, da postanemo.



5. Prenehajte dajati preveč

Za kakovosten odnos je najpomembnejše, da vsak prispeva svoj del in da je zvest samemu sebi. Ko naredimo preveč za druge, ko hočemo vse narediti namesto drugega, to pomeni, da mi dajemo preveč v odnos in drugemu s tem onemogočamo, da bi lahko tudi prispeval svoj del. To odnos slabi.


6. Naučite se spustiti preteklost in živeti v sedanjosti

Če ste obtičali v preteklosti in ne morete odpustiti tistim, ki so vas prizadeli, ustrahovali, z vami manipulirali in vas izkoriščali, ne boste mogli naprej v svojem življenju, saj vedno znova podoživljate preteklost in verjamete, da bo tako vedno in da ste krivec vi. Ko boste lahko spustili preteklost in se začeli posvečati sebi in svojim odnosom v sedanjosti, boste videli, da se stvari lahko spremenijo.


7. Ne izogibajte se težavam

Ko se v našem življenju pojavijo težave, se običajno odzovemo tako, da se jih poskušamo čimprej znebiti. Ravno tako občutkov, ki jih občutimo ob tem. Potrebo po ugajanju velikokrat sproži ravno to – naredimo vse, samo da bo drugi zadovoljen, da se ne bo jezil oziroma, da ne bo prišlo do konflikta. Vse to pa v resnici prav zato, da bi preprečili neprijetne občutke in čustva v nas samih. Z bežanjem o svojega doživljanja stanje le še poslabšamo.


8. Naj vas ne vodi tesnoba

Ko sprejemamo odločitve, ki temeljijo na tesnobi, nismo zvesti tistemu, kar si resnično želimo, saj je v ozadju tesnobe strah, katere se poskušamo izogniti oz. ga pomiriti. Zato pogosto delujemo impulzivno, kar privede do še več tesnobe. Ko se naučimo prepoznati potrebo po ugajanju, se ob tem ustaviti kljub tesnobi in začutiti kaj bi si mi želeli ali potrebovali, se izboljšajo odnosi v družini, s prijatelji in tudi odnos s samim seboj.


9. Pomagajte, ko to iskreno začutite

Prava, iskrena pomoč nekomu ne izvira iz naše želje po odobravanju, potrditvi, pozornosti ali ugajanju, temveč nima nobenega motiva in ne pričakuje nič v zameno. Prav tako, pa je to omejeno dejanje, ki ne izvajamo vsak dan, vsepovprek, ves čas, temveč občasno.

Preden boste naslednjič nekomu ponudili pomoč, razmislite o svojih namenih in kako se vi počutite ob tem, ko nekomu pomagate. Vas priložnost, da lahko nekomu pomagate, osrečuje? Boste užaljeni, če vam drugi pomoči ne bo vrnil?


10. Počakajte, da vas prosijo za pomoč

Ne glede na to, kakšna je težava, imate vi vedno rešitev. Prostovoljno se javite za razna opravila v službi in vskočite s predlogi, ko prijatelj omeni kakršno koli težavo.

Poskusite naslednjič ravnati drugače: počakajte, da nekdo izrecno prosi za vašo pomoč. Če se vaš partner na primer pritožuje nad tem, kako grozen je njegov nadrejeni, pokažite, da vam je mar tako, da le poslušate, namesto da že naštevate nasvete za reševanje situacije. Morda si vaš sogovornik želi le sočutja in razumevanja bolj kot karkoli drugega.


11. Naučite se postavljati meje

Razvijanje zdravih meja je pomemben korak pri premagovanju potrebe po ugajanju drugim.

Ko bo naslednjič nekdo prosil za pomoč ali vas bo zamikalo, da bi posredovali, razmislite:

  • Kako se počutite ob misli, da bi to storili. Ali je to nekaj, kar želite narediti ali vam je v resnici odveč oz. neprijetno?

  • Boste imeli ob tem čas, da najprej poskrbite za svoje potrebe? Ali boste morali za to žrtvovati nekaj kar bi vi želeli oz. potrebovali ali preložiti pomembno opravilo?

  • Kako se boste počutili zaradi tega, ko boste nekomu pomagali? Boste občutili zadovoljstvo ali zgolj pomiritev, da nekdo ne bo zavrnjen in zato jezen, užaljen ali razočaran nad vami?



Kratek povzetek, kako se znebiti potrebe po ugajanju drugim:


  • Najprej pomislite na svoje potrebe

  • Preučite svoje namere, vprašajte se, zakaj želite pomagati, ustreči ali poskrbeti za druge

  • Preverite, ali je kaj sprožilo vašo potrebo po ugajanju drugemu

  • Počakajte, da vas drugi izrecno prosi za pomoč

  • Poskusite prositi druge za pomoč ali zgolj izrazite vaše želje in potrebe

  • Zavedajte se, da ste lahko prijazni, ne da bi bili “predpražnik”.



Pogovorite se s svetovalcem


Ugajanje drugim se morda sliši kot nekaj pozitivnega, vendar negativno vpliva tako na vas kot na tiste, s katerimi ste v odnosih. Ni vedno lahko sam prekiniti dolgotrajnih vzorcev, zlasti tistih, ki se oblikujejo v otroštvu ali kot posledica travmatičnih zgodnjih izkušenj. Predvsem pa včasih ne zmoremo tega storiti sami in potrebujemo pomoč.


Če se počutite izčrpani, ker poskušate osrečiti vse okoli sebe, se pogovorite s svetovalcem o tem, kako lahko najprej osrečite sebe. Svetovalec vam bo lahko pomagal najti vzroke za vašo potrebo po ugajanju drugim in skupaj lahko identificirata vse vaše načine, s katerimi poskušate ustreči drugim. Tudi če se zdi, da ni jasnega vzroka, vam lahko pomaga s strategijami obvladovanja vaše težnje po ugajanju drugim.



bottom of page