top of page
Search

Kako ohranjati intimnost in bližino v partnerskem odnosu

Updated: Mar 26, 2022


Po določenem času je normalno, da v odnosu pride do občutka, da je vse le še navada. Vsak dan je enak, le obveznosti se menjajo in že je tukaj vikend, kjer ravno tako že vnaprej vemo, kaj se bo dogajalo. Nič več spontanosti, navdušenja in veselega pričakovanja. Le kam so se izgubili?




Dobra novice je, da lahko to “navajenost”, ki se je zajedla morda tudi v vaš odnos, sami odstranimo in jo nadomestimo s pristno bližino, ki bo vaš odnos dvignila na drugo raven.


Nekaj namigov za vnos svežine, bližine in ponovno iskrice v vaš partnerski odnos:


1. Izkažite spoštovanje: vzemite si čas in partnerju povejte, zakaj ga spoštujete, katere so tiste lastnosti, ki jih še posebej cenite, kaj pri njemu občudujete, na kaj ste ponosni... Lahko mu/ji podarite neko malenkost (na primer šopek cvetja, steklenica vina) v znak pozornosti ali pa preprosto rečete “hvala” za vse za kar ste pri njemu/njej hvaležni.


2. Spoznajta drug drugega: v dolgotrajnejšem odnosu se zdi to morda odveč, saj se vendar že dolgo poznata in že vse vesta drug o drugem. A s časom se odnos razvija in spreminja, mi se spreminjamo – naše potrebe in želje. Lahko si pomagata z različnimi igrami v stilu “20 vprašanj” ali kaj podobnega ali pa se preprosto pogovarjajta o tem, kako se počutita, kaj si želita, o čem sanjata... Tukaj je pomembno, da si znata resnično prisluhniti.


3. Čas za vaju: kako pomembno je, da v vajin urnik vključita čas, ki bo namenjen samo vama, smo govorili v prejšnjem prispevku in podali nekaj idej za zmenke. Čas za vaju naj bo del vajinega urnika, kajti dnevi kar bežijo in leto je hitro naokoli. Zato planirajte čas, ko se odmakneta od vsakdanjih obveznosti ter ga namenita samo drug drugemu in vajinemu odnosu.


4. Odklopite se od telefona: in se osredotočite na vašega partnerja. S tem se boste lahko popolnoma posvetili partnerju ter vajinemu skupnemu času in pogovoru. S tem izkažete drugemu spoštovanje in naklonjenost, predvsem pa, da sta drug drugemu pomembna. Sms-i in klici bodo že počakali.


5. Vzpostavita fizično bližino: spolnost je sicer eden od načinov, fizično bližino pa gradimo in izkazujemo tudi z nežnim objemom, božanjem, poljubom, crkljanjem...


6. Začnita s skupnim projektom: pa naj bo to obnova starega kosa pohištva v vajini dnevni sobi, obisk tečaja kuhanja ali da psa naučita nekega novega trika. Ni pomembno kateri projekt si izbereta. Važen je skupni cilj oz. namen, za katerega si bosta oba prizadevala in vaju bo povezal.


7. Pogovarjajta se o intimnosti: kaj vama pomeni intimnost, kako jo doživljata, kaj vama manjka oz. pogrešata drug pri drugem in na kakšen način si predstavljata, da bi se lahko še bolj povezala, si bila še bolj blizu.



To je le nekaj načinov, kako lahko partnerja najdeta pot nazaj drug k drugemu ter ponovno vzpostavita večjo bližino in povezanost. Prvi korak je vsekakor zavedanje, da partnerja dojemamo kot samoumevnega in da je odnos postal dolgočasen, monoton in morda celo odtujen. To se zgodi, zato se ne obsojajte in ne obupajte, saj lahko intimnost in iskrico povrnete v odnos. Naslednji korak je, da pogledate, kaj od zgoraj navedenih predlogov, bi lahko vnesli v vaš odnos že danes in to predlagate partnerju. Pa veselo na delo!


bottom of page