top of page
Search

Zavedanje in sprejemanje sebe

Ljudje imamo težave s sprejemanjem sebe. Hitro namreč najdemo tisoč in eno napako pri sebi, medtem ko pri drugih te iste napake kar spregledamo ali pa jih vsaj ne sodimo tako ostro. Sprejemanje sebe pomeni sprejeti sebe takšnega, kot si – z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Kar pa ni lahka naloga, a dobra novica je, da se sprejemanja samega sebe lahko naučimo.S tem, ko sprejemamo sebe takšne, kot smo - ko se imamo radi, takšne kot smo - se povečuje naše notranje zadovoljstvo, kar vodi v bolj izpolnjujoče in srečno življenje. Poglejmo, kako si lahko pomagamo k boljšemu sprejemanju samega sebe:


1. Osredotočite se na svoje pozitivne lastnosti


Osredotočanje na vaše pozitivne lastnosti vam ne bo pomagalo le pri sprejemanju samega sebe, temveč tudi pri doseganju vaših ciljev v življenju. Pomaga, če napišete seznam svojih pozitivnih lastnosti in ga takrat, ko niste v najboljši koži, preberete – v težkih trenutkih vas bo spomnil, kdo ste in kaj vse na sebi cenite, spoštujete, vam je všeč in imate radi.


2. Bodite pozorni na negativne vzorce razmišljanja in jih zavestno spreminjajte


Normalno je, da ste včasih slabe volje in vas preplavljajo negativne misli. Lahko pa trajanje slabega počutja in razpoloženja skrajšate in sicer z zavedanjem negativnih misli in pogledov (na primer: »Nič mi ne uspe, sem nesposobna, moje življenje je trpljenje«), katere lahko zamenjajte z bolj prijaznimi in optimističnimi mislimi. Npr. spomnite se kakšnega vašega uspeha v preteklosti ali pa dogodka, ko ste bili zadovoljni sami s seboj in ste se dobro počutili. Uporabljate lahko tudi afirmacije (pozitivne trditve o sebi in svojem življenju), s katerimi se osredotočite na vaše pozitivne lastnosti in tako krepite vašo samopodobo. Verjeti vase je največja moč, ki si jo lahko podarite sami.


3. Sprejmite svoje pomanjkljivosti


Stara modrost pravi, da stvari, ki jih ne moremo spremeniti, sprejmimo. Morda pa je nekaj, kar mi mislimo, da je naša pomanjkljivost, v resnici naša prednost v določenih situacijah – nekdo, ki je bolj počasen pri delu, je zaradi tega lahko tudi bolj pozoren na podrobnosti, kajne? Tako lahko naše pomanjkljivosti, ki jih ne moremo spremeniti, sprejmemo kot delček našega osebnega mozaika, ki nas naredi unikatnega.


4. Pozitiven samo-pogovor


Spodbujajte, pohvalite, potolažite, nagradite in objemite se. Bodite potrpežljivi, sočutni, ljubeči in razumevajoči s seboj. Imejte se radi in si to tudi povejte. Ponavljajte to vsak dan, da postane tak način pogovora s seboj nekaj povsem normalnega. Tako boste sami sebi postali svoj najboljši zaveznik, podpora in prijatelj.


5. Kakšni so ljudje okoli vas


Poglejte okoli sebe, poglejte svoje najbližje: kakšen imajo odnos do vas, kdo v vas vzbuja slabe občutke, kdo z vami manipulira, vas izkorišča… in zakaj dovoljujete takšne nezdrave odnose? Poglejte, kdo so tisti, ki vam škodujejo in kdo so tisti, ki vas spoštujejo, sprejemajo, podpirajo, imajo radi in verjamejo v vas. Kajti sami izbiramo ljudi, ki jih želimo imeti v svojem življenju. Zato je pomembno, da se zavemo kdo so ljudje, ki spodbujajo naše dobro počutje in ob katerih se počutimo slabo.


6. Ne ukvarjajte se s tem, kaj si drugi mislijo o vaših odločitvah


Odločitve sprejemajte na podlagi vaših želja in potreb, nikoli zato, da bi osrečili druge. Kajti v tem primeru boste le izčrpani in nezadovoljni, drugi pa še vedno ne bodo srečni. Zapomnite si: vi lahko osrečite le sami sebe, saj je vsak odgovoren za svojo srečo.


7. Izogibajte se zaskrbljenosti


Zaskrbljenost poganja strah, zaradi česar se počutimo ujete, zataknjene in obstanemo na mestu, kar prinaša še več strahu in še večjo zaskrbljenost. Namesto prepuščanja zaskrbljenim mislim in premlevanju, se osredotočite na iskanje rešitev in tisto, kar v danem trenutku lahko nadzirate, kar bo vodilo do boljšega počutja.


8. Odpustite si in pojdite naprej


Vedno se potrudite po svojih najboljših močeh, saj je to največ kar lahko naredite. Če vam vedno ne uspe, kot ste si zamislili, ne bodite jezni nase in se ne obtožujte, da ste nesposobni. Izjemno pomembno je, da lahko sami sebi odpustimo in sprejmemo tudi naše neuspehe in padce. Tudi, če ugotovite, da ste storili kaj narobe ali ste se neprimerno odzvali v neki situaciji, nič hudega. Vsi delamo napake in važno je, da jih uvidimo, sprejmemo, če je možno se zanje opravičimo in vzamemo kot eno od številnih življenjskih lekcij, ki nam lahko pomaga, da bolje ravnamo v prihodnje.


S tem, ko spremenite način razmišljanja o sebi, ko se začnete sprejemati takšne kot ste, ko ste potrpežljivi, sočutni in ljubeči do sebe, se spreminja tudi vaš pogled na življenje in na druge. Vi pa ste posledično bolj mirni, zadovoljni in srečni. Vsak dan je pred vami nova priložnost, da spremenite svoj pogled nase – naj bo ta prijazen in sprejemajoč!


Comments


bottom of page