top of page
Search

Sprejemanje novoletnih zaobljub


Raziskave kažejo, da približno polovica vseh odraslih oseb dela novoletne zaobljube, a manj kot 10% jih uspe udejanjati več kot nekaj mesecev. Ste tudi vi v teh 10% odstotkih?



Konec leta je običajno idealen čas, da naredimo neke vrste “bilanco” preteklega leta – kako smo se spremenili, kaj smo novega spoznali o sebi, v čem smo bili uspešni, v čem se želimo še izboljšati, kaj smo dosegli in kaj bomo prestavili na naslednje leto – in pripravimo plan za leto, ki je pred nami. Torej, kaj si želimo doseči in kako bomo to naredili. In tako zapišemo novoletne zaobljube.


S pisanjem novoletnih zaobljub ni nič narobe, saj z njimi želimo doseči v prihodnjem letu določene spremembe v svojem življenju. V primeru, da gre za realne cilje oziroma zaobljube, je to pravzaprav dobrodošla samo-spodbuda. Težava pa se pojavi, če je vaš seznam novoletnih zaobljub predolg in so na njem precej nerealna pričakovanja. Ker v tem primeru boste kaj hitro obupali in konec januarja že ne boste več vedeli, kje je vaš seznam, kaj šele, kaj ste na njem zapisali. In to lahko hitro vodi v slabo počutje in razočaranje nad samim seboj.


Zaobljube oziroma odločitve za bolj kakovostno življenje morajo biti avtentične (torej vaše in ne od nekoga drugega) in realne, saj je s tem večja možnost, da jih boste ohranili skozi vse leto in zdrave novosti vključili v svoje vsakdanje življenje.



Nekaj nasvetov za pisanje novoletnih zaobljub:


1. Bodite realni in začnite z majhnimi koraki: če je vaš cilj na primer pogostejša vadba, si namesto vsak dan, planirajte za začetek vadbo 2-krat do 3-krat na teden. Če bi radi jedli bolj zdravo, poskusite sladico zamenjati z nečim drugim, na primer s sadjem ali jogurtom. Tudi razčlenitev dolgoročnega cilja na bolj obvladljive kratkoročne cilje, je lahko koristna.


2. Začnite s spreminjanjem ene navade: za zamenjavo katerekoli nezdrave navade z nekim bolj zdravim in funkcionalnim vedenjem je potreben čas. Ne obremenjujte se s tem, da morate spremeniti vse slabe navade v svojem življenju hkrati. Prizadevajte si spremeniti eno navado naenkrat in ko vam to uspe, nadaljujte z naslednjo. Če želite biti bolj zdravi in se boljše počutiti, izberite eno slabo navado, s katero boste začeli – na primer spijete preveč alkohola, kadite in jeste nezdravo hrano. Izberite eno od teh nezdravih navad in ustvarite novo bolj zdravo, ki vas vodi do boljšega počutja. Ko jo osvojite, se lahko lotite naslednje.


3. Govorite o tem: delite svoje želje in novoletne zaobljube z družino in prijatelji. Razmislite o pridružitvi skupini za podporo, da boste lažje dosegli svoje cilje. Na primer z vadbo v telovadnici, kjer so še drugi ljudje ali pa se pridružite skupini sodelavcev, ki so prenehali kaditi. Če imate nekoga, s katerim boste delili svoje težave in uspehe, je vaša pot do bolj zdravega načina življenja veliko lažja in manj zastrašujoča. Ne bojte se prositi za pomoč, spodbudo in podporo.


4. V dvoje je lažje: včasih težko sami spremenimo neko navado. V pomoč so nam lahko naši bližnji, ki imajo isti cilj. Na primer, če oba s partnerjem kadita ali jesta nezdravo hrano, je enemu partnerju res težko spremeniti svoje vedenje, če ima drugi še vedno iste slabe navade. Poiščite »pajdaša«, s katerim bosta skupaj osvajala isti cilj in uspeh bo kmalu sledil.


5. Napake so del procesa: sprejmite napake, neuspehe in spodrsljaje kot del procesa opuščanja slabe navade. Spodrsljaji pri doseganju vaših ciljev so povsem normalni in v redu. Ne obupajte, ker ste se morda “pregrešili” in pojedli nekaj piškotov ter s tem prekršili dieto ali pa ste 2-krat manjkali na vadbi, ker ste pozno delali v službi. Vsak ima vzpone in padce. To so le testi, ali ste dovolj odločeni pri svoji nameri, zato vztrajajte naprej in se vrnite nazaj na svojo pot. Spreminjanje slabih navad lahko traja več let, da jih uspešno nadomestimo z novimi bolj zdravimi. Saj veste, učimo se na svojih napakah in vsak dan je nov dan – zato lahko vsak dan začnete na novo.


6. Prosite za pomoč: sprejemanje pomoči tistih, ki jim je mar za vas in vam bodo prisluhnili, krepi vašo odpornost in sposobnost obvladovanja stresa, ki ga doživljate ob spreminjanju navade. Če se počutite preobremenjeni in čutite, da sami ne boste zmogli doseči ciljev, razmislite o pomoči strokovnjaka. Svetovalec lahko ponudi strategije, kako prilagoditi svoje cilje, da bodo lažje dosegljivi in vam nudi potrebno spodbudo za uspešno doseganje želenih sprememb.


bottom of page