top of page
Search

Spoprijemanje z negotovostjo, strahom in zaskrbljenostjo

Updated: Jan 7, 2021

Življenje je polno negotovosti, še posebej pa jo občutimo sedaj, zaradi celotne situacije s Covidom. Čeprav je veliko stvari in področij nad katerimi nimamo možnosti vpliva in nadzora, je naša miselna naravnanost ključnega pomena za spoprijemanje s trenutnimi težkimi okoliščinami in soočanje z neznanim.



Vloga negotovosti v življenju


Negotovost je sicer vedno do neke mere prisotna v našem življenju, a nikoli bolj kot danes. Trenutna pandemija COVID-19 je povečala negotovost glede gospodarstva, zaposlitve, financ, medosebnih odnosov ter predvsem našega fizičnega in duševnega zdravja. Vendar naša človeška narava hrepeni po varnosti. Želimo se počutiti varne in imeti občutek nadzora nad svojim življenjem in počutjem. Zaradi strahu in negotovosti pa smo lahko močno pod stresom, zaskrbljeni in se počutimo nemočni glede usmerjanja lastnega življenja in prihodnosti. To stanje nas lahko zelo izčrpa in pahne v konstantno razmišljanje o najhujših možnih scenarijih ter v neskončno preizpraševanje »kaj pa če…«.


Ljudje smo zelo različni glede tega, koliko negotovosti v življenju lahko prenašamo. Nekateri ljudje radi tvegajo in živijo nepredvidljivo življenje, medtem, ko pri drugih nepredvidljivost in naključnost življenja povzroča velike notranje stiske. Toda vsi imamo svojo mejo. Če se počutite preobremenjene zaradi negotovosti in skrbi, vedite, da niste sami: mnogi smo trenutno v istem čolnu. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da ne glede na to, kako nemočno in brezizhodno se morda počutimo, obstajajo prijemi za boljše spopadanje z neobvladljivimi okoliščinami, lajšanje tesnobe in lažje soočanje z neznanim.


Prepuščanje zaskrbljenosti ni rešitev


Čeprav tega morda ne želimo sprejeti, je določena mera negotovosti naravni in neizogiben del življenja. Zelo malo stvari v našem življenju je konstantnih ali popolnoma gotovih. Čeprav imamo lahko kontrolo ali nadzor nad določenimi stvarmi in področji našega življenja, ne moremo predvideti ali nadzorovati vsega, kar se nam zgodi. Kot nam je pokazal izbruh koronavirusa, se življenje lahko spremeni zelo hitro in zelo nepredvidljivo. Mnogi so nenadoma in nepričakovano ostali brez zaposlitve ter se spopadajo s preživetjem in kako poskrbeti za svojo družino. Mnogi so na čakanju ali delajo v popolnoma spremenjenih pogojih in okoliščinah. Mnogi delajo od doma in hkrati skrbijo za šolanje otrok. Mnoge skrbi kdaj se bo pandemija končala ter se sprašujejo ali se bo življenje sploh kdaj normaliziralo in vrnilo na stare tirnice. Vsi na tak ali drugačen način občutimo breme ukrepov namenjenih zajezitvi širjenja koronavirusa, ki so korenito posegli v naše vsakdanje življenje. In vse to povzroča veliko stresa, strahu, skrbi, negotovosti in številne notranje stiske.


Za spoprijemanje z vso to negotovostjo pogosto uporabljamo skrb kot orodje s katerim se poskušamo pripraviti oz. zaščititi pred nevarno prihodnostjo ter izogniti potencialnim negativnim izidom. Z zaskrbljenostjo in premlevanjem vseh možnih scenarijev poskušamo imate vsaj nekaj nadzora nad trenutnimi negotovimi okoliščinami. Da bi se tako pripravili na najhujše kar lahko sledi ali morda našli rešitve za trenutne težave in izzive. In tako se mučimo in premlevamo naše probleme, razmišljamo o vseh živih možnostih, raziskujemo razne vsebine na spletu, itd. v upanju, da bomo tako odkrili rešitev in z njo zmogli poskrbeti za varno prihodnost. Na žalost nič od tega ne deluje. Kronična zaskrbljenost in premlevanje možnih negativnih scenarijev nam žal ne nudi nobenega nadzora nad neobvladljivimi dogodki, temveč nas samo vrže v še večji obup, nesigurnost in strah pred prihodnostjo ter nam onemogoči biti prisotni v sedanjosti (tukaj in zdaj), ceniti kar je dobrega v našem življenju (fokus na pozitivnih aspektih), nam črpa energijo (izčrpanost in utrujenost) in krati prepotrebni spanec (nespečnost zaradi zaskrbljenosti).


Nasveti za boljše spoprijemanje z negotovostjo


Namesto prepuščanju zaskrbljenosti, obstajajo bolj zdravi in učinkoviti prijemi za spoprijemanje z negotovostjo. Le-ti temeljijo na spreminjanju naših pogledov, prepričanj in načina razmišljanja, kar bistveno vpliva na naše počutje in doživljanje.


V naslednjih prispevkih vam bom predstavila nekaj nasvetov, ki nam pri tem lahko pomagajo:

3. nasvet: Naučimo se sprejemati negotovost

4. nasvet: Osredotočimo se na sedanjost

5. nasvet: Obvladujmo stres in tesnobo


bottom of page