top of page
Search

Valentinovo in ljubezen do sebe


V osnovi je pomen Valentinovega praznovanje ljubezni in prijateljstva. Žal pa se je z oglaševanjem koncept Valentinovega izgubil in naša pozornost je na ta dan usmerjena na kupovanje bonbonier, šopkov, čokoladic, parfumov in podobnih daril. Valentinovo je za nekatere danes prav donosen posel.




Ravno zaradi tega, mnogi na ta dan pričakujejo darilo v obliki čokolade, rož ali celo romantičen vikend v dvoje. In če se nič od tega ne zgodi, lahko občutimo razočaranje in bolečino v srcu, saj nas partner nima rad. Vsaj tako mislimo. Ne glede na to, ali ste samski ali v partnerstvu, je Valentinovo lahko stresno zaradi naših napačnih predstav in nerealnih pričakovanj.


To je ena možnost. Druga možnost, ki jo imamo, pa je, da čas okoli Valentinovega izkoristimo za to, da poglobimo naše odnose – tako s partnerjem, prijatelji in družino kot tudi s samim seboj.



Kaj ko bi se letos na Valentinovo posvetili ljubezni do sebe


V naši družbi velja prepričanje, da je ljubezen do sebe sebično dejanje, o sočutju do sebe se ne govori. Vendar sta ravno to temelja za vse ostale odnose, ki jih imamo v življenju. Saj veste, to, kar imamo, to lahko damo. Če nimamo sebe radi in ne znamo biti sočutni do sebe, kako bomo potem lahko imeli drugega radi in bili sočutni do njega?


Odnos s seboj je prvi in najpomembnejši odnos v našem življenju. Pa tudi najdaljši – s seboj moramo živeti vse do konca. Zato se je vredno potruditi za ta najpomembnejši odnos – odnos do samega sebe - da ga zgradimo.


Zatorej vas spodbujam, da letošnje Valentinovo praznujete tudi v tej luči – naj bo to praznik ljubezni do sebe, do vsega, kar vi ste. Vzemite si čas, za pogled vase, kaj so tiste vaše lastnosti, ki vas delajo unikatne in posebne, predvsem pa vredne ljubezni. Izkažite si ljubezen s tem, da ste pozorni na to, kaj potrebujete, česa si želite več v svojem življenju in česa manj. Nato poskrbite zase, za svoje potrebe. Bodite sočutni do sebe – morda ste nezadovoljni, ker še niste dosegli nečesa, kar si želite ali pa se počutite zaradi tega nesposobni…Poglejte globje, kje tiči razlog za to, nato pa si potrpežljivo in ljubeče pomagajte narediti korak naprej. Sočutje je, da se razumete, zakaj nečesa ne zmorete in se nežno, a vztrajno opogumljate in spodbujate.



Nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč za samorefleksijo na Valentinovo:


1. Ljubezen ima več oblik

Namesto, da se osredotočate na tisto, česar nimate, usmerite pozornost na vse kar imate – ljubezen ima namreč več oblik, ni le partnerska veza. Tudi prijatelji in družina nam izkazujejo ljubezen in mi njim.


2. Opustite nerealna pričakovanja in samopomilovanje

Mnogi, ki so v partnerstvu, pričakujejo na Valentinovo od partnerja nekaj posebnega – od manjših daril in romantičnih večerij pa vse do zaroke. Ni čudno, da se največ parov ravno na Valentinovo razide, saj imajo nerealna pričakovanja.

Če ste samski, to ni razlog za otožnost in razočaranje. Izkoristite to situacijo in se spomnite, kako lepo je biti samski, ko imaš neizmerno svobodo. In kako vam nekateri vaši vezani ali poročeni prijatelji zavidajo to svobodo. Naredite seznam vseh prednosti samskega življenja in začnite resnično uživati v njih. In ko boste ravno najbolj uživali, se zna zgoditi, da vam pot prekriža vaš novi partner…


3. Naredite nekaj lepega za tistega, ki ga imate radi

Raziskave kažejo, da ko naredimo nekaj lepega za nekoga drugega, občutimo več sreče in zadovoljstva, kot če naredimo nekaj lepega zase. Obiščite babico, presenetite sestro in ji podarite njeno najljubšo čokoladno torto, obiščite starše, s katerimi se že dolgo niste videli zaradi vaših službenih obveznosti, ponudite svojo ramo prijateljici, ki se je ravno razšla s partnerjem in ji predlagajte filmski večer. Več ljubezni, kot damo, več je dobimo nazaj.



Imejte v mislih, da je v naši družbi Valentinovo postalo komercialni praznik, zasnovan tako, da ljudi nagovarja k zapravljanju denarja. Zato ni vredno, da bi zaradi takega praznika trpeli in se počutili manjvredne.


Namesto tega usmerite svojo pozornost in energijo v ljubezen do sebe, v odnos s seboj in sočutje do sebe ter praznujte ta praznik kot praznik ljubezni v vseh odnosih, ki jih imate. Če želimo resnično začutiti duh tega praznika, se moramo naučiti ljubiti sebe, hkrati pa ceniti vsako svoje prijateljstvo, odnose v družini in vse ljudi, ki so nam blizu in dragi.



bottom of page