top of page
Search

Vzemimo si čas za iskreno deljenje lastnega doživljanja in empatično poslušanje

Updated: Mar 26, 2022

V trenutnih Covid razmerah in ob vseh posledičnih ukrepih, ki vplivajo na številna področja našega življenja, mnogo ljudi doživlja večje notranje stiske. Ne glede na to kakšna je naša konkretna osebna situacija (morda smo zaradi Covid razmer izgubili zaposlitev, smo na čakanju, delamo od doma in po možnosti hkrati še doma šolamo otroke, smo v pokoju, na bolniškem staležu...), smo vsi na tak ali drugačen način afektirani od ukrepov za zajezitev širjenja bolezni.



Osebni stiki in družabnost


Eno od področij, ki ima velik pomen za naše dobro počutje in psihofizičn zdravje, so socialni stiki, druženje in pogovor. Zaradi prepovedi prehajanja med občinami ter splošnega omejevanja druženja, je ta naša krovna potreba po stiku, interakciji in družabnosti lahko močno ovirana in čutimo veliko pomanjkanje na tem področju. Še posebej zato, ker je človeška bližina in opora izjemnega pomena v času, ko doživljamo notranje stiske in tegobe.


VAJA 5:5 minut


Prav zato bi vas povabila v kratko vajo, ki jo lahko izvedete na daljavo (po telefonu ali kateremkoli kanalu, ki omogoča video klic) ali v živo. Namen vaje je, da vam omogoči prepoznavanje in predvsem izražanje ter deljenje lastnih občutkov in doživljanja. Ko stopimo v stik in se zavemo kaj se dogaja v naši notranjosti in ko to lahko iskreno podelimo z nekom, ki nam je pristno pripravljen prisluhniti, nam že to enostavno dejanje omogoči določeno mero olajšanja, razbremenitve in boljšega počutja.


Postopek in napotki za izvajanje vaje


1. Dogovorite se s vam bližnjo osebo ali osebami (partnerjem, prijatelji ali družinskimi člani), da si vzamete 10 min časa (lahko dnevno, vsak drug dan ali le parkrat na teden, kakorkoli vam najbolj ustreza) za pogovor.

2. Namen vaje je, da ima vsak od sogovornikov 5 min za odkrito, iskreno deljenje in izražanje vsega, kar v tem trenutku doživlja – misli, čustva, občutki... Poudarek je na notranjem doživljanju (kako se mi počutimo, kaj nas bremeni, straši ali žalosti, katere misli, čustva ali telesni občutki se nam porajajo – na kratko, kaj notranje doživljamo) in ne na opisovanju zunanjih situacij, dogodkov, pripetljajev, kaj je kdo drug storil, rekel, itd.

3. Naloga poslušalca je samo, da je prisoten in nudi sogovorniku aktivno in empatično poslušanje. To pomeni, da je njegova pozornost izključno na govorcu in povedanemu, samo posluša ter se trudi začutiti (empatija) kaj le-ta doživlja in kako se ob vsem tem počuti.

4. Poslušalec NE: - razmišlja o povedanem skozi lasten pogled, izkušnje ali prepričanja, - komentira, podaja mnenja, kritizira, sodi oz. ocenjuje povedano, - vskoči v besedo ali obrne pozornost nase (»točno vem kaj misliš, tudi pri meni je tako… ali jaz doživljam isto… ali tudi meni so to dogaja…itd.) - svetuje, daje napotke ali poskuša pomagati oz. rešiti težave sogovorca, - razmišlja kaj bo govorcu rekel ali povedal, ko zaključi, itd.

5. Ko sogovorec zaključi, se mu poslušalec samo zahvali za vse kar je delil z njim – »Hvala, ker si vse to z menoj delil/a.«

6. Po 5 minutah se vlogi obrneta. Tako ima vsaka stran na voljo 5 minut za to, da z nekom bližnjim podeli svoje težave, misli, čustva in vse ostalo, kar ga bremeni. Seveda lahko podeli tudi karkoli lepega ali prijetnega, kar se mu je morda pripetilo. In hkrati tudi 5 minut, da je nekomu drugemu v oporo in mu lahko nudi pozornost in empatično zanimanje za njegovo doživljanje.

7. Po 10 minutah se vaja konča in pogovor se lahko zaključi. V kolikor pa obe strani želita, se lahko pogovor nadaljuje v katerokoli smer želita. NI PA PRIPOROČLJIVO komentiranje ali pogovor o povedanem in podeljenem.


Zakaj po vaji ne komentiramo podeljenega


Pogosto ljudje nehote in nevede komentiramo slišano skozi našo lastno prizmo, poglede, prepričanja, stališča in doživljanje, ki so lahko zelo drugačna od govorčevega. In tako se nehote zgodi, da kljub dobrim namenom, govorec to občuti kot nerazumevanje, kritiko, napad, pametovanje, brezbrižnost itd. in se počuti, da ga v resnici niste razumeli in začutili. Namen vaje pa je ravno to, da dobimo priložnost in prostor za iskreno izražanje kjer je na drugi strani nekdo, ki nam je pripravljen samo prisluhniti in biti z nami v tem procesu. In da enako priložnost lahko ponudimo našim bližnjim, ko smo sami v vlogi empatičnega poslušalca.


Upam, da vam bo vaja v pomoč in vesela bom vaših povratnih informacij :o) - o tem kako ste jo doživeli in o morebitnih težavah pri izvajanju. Vaše izkušnje lahko z menoj podelite na info@mojcamaver.com


bottom of page