top of page
Search

Kako začeti postavljati svoje osebne meje

Updated: Mar 26, 2022


V prejšnjem prispevku smo ugotovili, da če želimo imeti zdrave odnose, se moramo naučiti postavljati osebne meje. Govorili smo tudi o tem, da nam to ne gre prav zlahka od rok, saj se bojimo, da bi bili zaradi tega zavrnjeni. V tokratnem članku bomo govorili o tem, kako lahko korak za korakom začnemo s postavljanjem svojih mej.




Da bomo lahko postavili meje, pa je potrebno, da najprej dobro poznamo sebe in svoje potrebe. Naslednji korak je, da to tudi izrazimo. Na primer, če nekdo želi, da mu zaupamo o sebi več, kot smo v tistem trenutku pripravljeni deliti z njim, mu jasno in spoštljivo povemo, da zaenkrat še nismo pripravljeni na več, da za zaupanje potrebujemo več časa. V odnosu, kjer so meje jasno postavljene, se počutimo varno, vredno, sproščeno in spoštovano.


Namen postavljanja mej ni, da druge odrivamo od sebe ali da jih skušamo na tak način nadzorovati, temveč so namenjene temu, da si mi razjasnimo, kaj je nam pomembno – naš osebni prostor, naša prepričanja, naša osebnost. Jasno izražanje mej ne pomaga le nam, da se bolje počutimo, temveč doprinese tudi k izboljšanju odnosa.


Poglejmo nekaj primerov mej in kako jih postavimo na pravi način:


1. Imate pravico imeti svoje mnenje: ni nujno, da se boste zmeraj z vsemi strinjali – vsak ima seveda pravico do svojega mnenja. Včasih bo to pomenilo, da se z nekom strinjate. Lahko pa se ne strinjate in takrat sprejmete, da imate drugačno mnenje in poglede od drugega, kar je popolnoma normalno in sprejemljivo. Drugemu to jasno izrazite in date vedeti, da je ok, da imata drugačne poglede.


2. Dajte si dovoljenje: imate vso pravico živeti življenje glede na to, kar je vam vredno in pomembno. Drugi imajo lahko drugačen vrednostni sistem. Dajte sebi in drugim to dovoljenje. Pripada tako vam kot njim. Ni vam potrebno svojega vrednostnega sistema prilagajati drugim ali od drugih zahtevati, da se prilagodijo vašemu.


3. Skrb zase naj bo na prvem mestu: napišite seznam stvari, ki vas osrečujejo in vam dajo energijo – vse od večjih dogodkov, kot je na primer praznovanje rojstnega dne do manjših, kot so na primer branje knjige, fotografiranje, sprehod v naravi. In ta seznam dopolnjujte. Ko končate s pisanjem, si obljubite, da boste vsak dan počeli vsaj eno stvar s seznama. Bolj, ko boste poskrbeli zase, za svojo dobro razpoloženje, več ga boste lahko delili s svojimi najdražjimi. Damo lahko le tisto, kar imamo.


4. Kako reči NE: ko začnemo s postavljanjem mej, nam gre ravno beseda NE pogosto najtežje od ust. A kljub temu, pojdite preko svojih strahov – tisti, ki tudi sami postavljajo meje in si želijo imeti zdrave odnose, vam bodo hvaležni za iskrenost in bodo spoštovali vašo odločitev. Tisti drugi pa…najbrž si takega nespoštljivega odnosa niti ne želite v svojem življenju, kajne?


5. Ugajanje drugim: izhaja iz vzgiba, da želimo biti ljubljeni in sprejeti. Ko ugajamo drugim, preslišimo sebe in svoje potrebe ter postavljamo potrebe drugih pred svoje. To nas izčrpava in vodi v slabo razpoloženje. In spet smo pri tistem: damo lahko le to, kar imamo in če se počutimo slabo, potem delimo to. Predvsem pa se moramo zavedati, da dokler sami sebe ne cenimo in si nismo pomembni, bomo to težko dobili od drugih.


6. Stik s seboj: pri postavljanju mej smo že rekli, da moramo dobro poznati sebe, kaj je nam pomembno. Zato se ustavite in se usmerite vase – kako se počutite, kaj vam pravi vaša intuicija, kaj vas moti, česa ne želite več, kaj bi potrebovali ali želeli, da bi se počutili dobro…? Če zaznate, da vam nekaj ne odgovarja ali si želite neke spremembe, potem to jasno in odločno izrazite ter postopajte drugače kot do sedaj.


7. Razjasnite si, preden ukrepate: najprej si sami pri sebi razjasnite, kakšno mejo želite postaviti in kaj boste s tem dosegli. V nasprotnem primeru ne boste znali jasno izraziti in postaviti meje. Zato si vzemite čas, da se boste poglobili vase in pogledali, kje v svojem življenju potrebujete postaviti meje – npr. v katerih situacijah se počutite preslišane, izkoriščene, da ne živite svojega življenja, itd. – tam bo potrebno delo.


8. Izrazite se spoštljivo: ko ste naredili prejšnji korak (točka 7), je čas, da postavite svoje meje. Na primer, nekoga prosite, da vam pojasni kaj si želi ali pričakuje od vas, nato pa iskreno izrazite svoje mnenje glede tega. Če vam te želje ali pričakovanja ne ustrezajo, se pogovorita in skupaj poiščeta nek kompromis, ki bo odgovarjal obema. Ali pa osebi iskreno poveste, da vas neko njeno vedenje moti, prizadene, jezi, itd.


9. Bodite direktni: ne oklevajte in ne izogibajte se soočenju zaradi bojazni pred morebitnim konfliktom. Bodite iskreni, odločni in direktni, a spoštljivi – povejte, kar mislite, čutite in želite oz. potrebujete.


10. Ne opravičujte se na dolgo in široko: ko boste jasno izrazili vašo mejo, se ne opravičujte ali razlagajte zakaj ste jo postavili. S tem namreč drugemu dajete vtis, da ste nesigurni, morda naredili nekaj narobe in se morate zato opravičevati. Imate pravico postaviti svoje meje in drugi jih morajo le poznati, razumeti, sprejeti in spoštovati oz. upoštevati.


11. Govorite mirno in vljudno: mej ne postavljajte z jeznim tonom ali med prepirom – s tem se bo drugi postavil v obrambni položaj ali pa bo tudi sam reagiral jezno in napadalno. O svojih mejah in potrebah spregovorite umirjeno, vljudno in spoštljivo, ko bosta oba pomirjena in ne takrat, ko sta v afektu.


12. Reagirajte takoj: takoj, ko zaznate, da je nekdo kršil vašo mejo, se odzovite. Pomembna je odločnost in doslednost. Vsakič, ko nekdo prestopi ali ne spoštuje vaše meje, mu to takoj jasno pojasnite. Tako se v vas ne bo nabiralo nezadovoljstvo zaradi večkrat prekršenih mej, predvsem pa se boste začeli počutiti bolje v svoji koži.


13. Postavitev meje ni napad na osebo: ko postavimo mejo, jo postavimo zato, da zaščitimo sebe. Primer: Nina se je strinjala, da se sodelavka Vesna lahko pelje z njo, dokler je njen avto na servisu. Nina gre vedno takoj po službi domov, Vesna pa rada še malo poklepeta po službi s sodelavci in tako je prišlo do situacije, ko je Nina Vesno čakala tudi 15 minut. Ko se je to zgodilo dvakrat, je Nina prijazno rekla Vesni, da ona gre po službi takoj domov in da lahko Vesno počaka največ 5 minut. Če pa ona potrebuje več časa, je ne bo več mogla voziti domov. Lep primer, ki jasno ponazarja, da meja služi naši zaščiti oz. našim potrebam in željam, ne kritiziranju ali napadu drugih. Z njo le jasno povemo drugim kaj je za nas ok in sprejemljivo, in kaj ne.


14. Na začetku postavite trdnejše meje: lažje je trdnejše meje rahljati kot obratno. Pogosto namreč naredimo to napako, da v želji, da bomo naredili boljši vtis, popustimo in se z vsem strinjamo, tudi če ni v skladu z našimi vrednotami, prepričanji oz. osebnimi mejami. Nato pa kasneje poskušamo dati vedeti, da v resnici ni tako in hitro pride do nesporazumov. Hkrati pa smo s tem nejasni in nedosledni, posledično pa nas zato drugi ne jemljejo resno in ne upoštevajo.


15. Različni odnosi – različne meje: od tega, za kakšen odnos gre, so odvisne meje, ki jih postavimo. Zato je pomembno, da razmislimo katere meje želimo vzpostaviti v določenih odnosih – npr. pri starših, bratih ali sestrah, pri prijateljih, v partnerstvu, v službi s sodelavci ali nadrejenimi…


16. Bodite pozorni na spremembe v odnosu: ko začnemo s postavljanjem mej, se zgodi, da nekaterim niso všeč in jih ne sprejmejo oz. spoštujejo – ni jim všeč na primer, da zdaj niste več vedno na voljo, jim v vsem ne ugajate, rečete kdaj NE, itd. A naj vas to ne odvrne ali razžalosti. S postavljanjem mej se spreminjate, osebnostno rastete in ljudem, ki jim to ni všeč, pustite, da gredo svojo pot. Tako boste v svojem življenju naredili prostor za nove ljudi, ki vas bodo sprejeli, cenili in spoštovali prav takšne kot ste.


17. Podpora: postavljanje mej je težko – pojavljajo se številna vprašanja, dvomi ali delamo prav in neprijetni občutki. V takih situacijah je dobrodošlo, če imamo ob sebi koga iz družine, prijatelja ali svetovalca, ki je z nami in nam pomaga na naši poti.

Za sebe in svoje življenje vam toplo priporočam, da sledite zgornjim napotkom in začnete postavljati jasne osebne meje. Predvsem pa ne pozabite, da je postavljanje mej koristno tako za vas kot za druge.



bottom of page