top of page
Search

Kako se spominjati tistih, ki jih ni več z nami

Updated: Mar 26, 2022


Trenutki v življenju, ko izgubimo bližnjega, so težki. Občutki žalosti, obžalovanja, strahu, obupa, jeze in nemoči so del žalovanja ob izgubi. Prav je, da si takrat dovolimo začutiti vso to paleto težkih čustev in občutkov, saj jih bomo tako s časom lahko predelali in počasi tudi spustili iz svojega življenja.



Stara modrost pravi, da čas celi rane. Zato je prav, da si ga vzamemo toliko, kolikor ga potrebujemo, da lahko odžalujemo in najdemo pot naprej v svojem življenju. Težko je, ker nas različne stvari ali predmeti, ljudje, okoliščine, itd. vsake toliko spomnijo na preminulega in zdi se, da tega ne bo nikoli konec. Poleg tega so tu še obletnice in pomembni datumi, ki v nas zbudijo žalost in pogrešanje osebe, ki je ni več v našem življenju. Pomaga, če se ob takih trenutkih poskušamo osredotočiti na to, da se spominjamo kaj vse smo skupaj počeli in doživeli, kako smo se skupaj zabavali, se od osebe naučili… in skušamo biti hvaležni za vse, kar nam je tekom svojega življenja oseba dala in da smo bili lahko del njenega življenja.



Obujanje spominov na določena obdobja oziroma posamezne dogodke, ki smo jih skupaj doživeli, nam pomaga, da obletnice ali posebne datume preživimo v prijetnem spominu na ljubljeno osebo, ki je ni več.



Spodaj je nekaj nasvetov, kako se lahko na prijeten način spominjamo preminulih ljubljenih:


1. Obiščite kraj, ki vas spominja na osebo in podoživite lepe trenutke, ki sta jih tam preživela.


2. Zberite se z družino ali prijatelji in priredite piknik ali kosilo v spomin na preminulega. Morda pripravite jed, ki jo je ta oseba imela najraje.


3. Priredite spominski dan in nanj povabite vse, ki so to osebo poznali. Morda vsak pove nekaj svojih spominov. Pogovarjajte se z drugimi, saj vam to nudi občutek, da niste sami. Ni nujno, da gre za formalno druženje, lahko je tudi zelo sproščeno – na vrtu, v parku…


4. Vpeljite svojo tradicijo: enkrat na leto se skupaj z družino zberite in delajte tisto, kar je preminula oseba rada počela. Na primer priredite filmski večer klasikov, če je ta oseba oboževala filmske klasike. Izvajanje aktivnosti, ki jih je ljubljeni rad počel, nas ponovno poveže s to osebo in ostalimi bližnjimi ter omogoči lepe spomine.


5. Prižgite svečo: lahko to storite sami, v tišini svojega doma. Ob tem morda poslušate glasbo, ki jo je preminula oseba imela rada. Lahko se dogovorite z drugimi, ki so tudi poznali to osebo, da istočasno tudi oni v svojem domu naredijo enako. To je trenutek in čas, ki ga posvetite prav ljubečemu spominu na preminulega.


6. Posadite spominsko drevo: lahko ga posadite na vrtu ali pa kje v naravi. Nato se lahko vsako leto zberete pri tem drevesu in na ta način počastite spomin na preminulo osebo.


7. Dobrodelnost: je bil preminuli dejaven na tem področju ali pa je morda bi prostovoljec pri kakšni organizaciji? Morda lahko nadaljujete njegovo delo in s tem počastite spomin nanj.


8. Izdelajte spominski video ali foto album z vašimi najljubšimi posnetki oz. slikami s to osebo. Ustvarite lahko tudi škatlo spominov s stvarmi preminule osebe. Spominski video ali škatla sta še posebej primerna in dobrodejna za mlajše, saj pri otrocih spomin s časom bledi. Tako pa bodo lahko skozi čas in odraščanje gledali osebo na videu ali se dotikali osebnih predmetov, ki jih je preminula oseba imela rada v svojem življenju.


9. Obisk pokopališča ali kraja, kjer je bil raztresen pepel. Tam lahko postojite v tišini, če ste sami, in se v mislih pogovorite s preminulim. Če boste z družino in bližnjimi, se lahko skupaj spominjate lepih trenutkov, ko ste bili še vsi skupaj.


10. Facebook: če vam je to blizu, lahko na obletnico delite objavo s fotografijo ali videom preminulega, in se tako poklonite spominu na bližnjega.



To je le nekaj načinov, na katere se lahko spominjate svojih ljubljenih, ki so preminuli. To, da jih ni več, ne pomeni, da jih ne morete več imeti radi. Le da jim zdaj izkazujete svojo ljubezen in naklonjenost na drugačen način – tako, da se jih spominjate, da ste jim hvaležni, da ste bili lahko del njihovega življenja in oni del vašega. Ob zgornjih nasvetih in idejah se boste počutili, da ste s preminulo osebo še vedno na svoj način povezani in zaradi tega se boste v sebi počutili bolje.



bottom of page