top of page
Search

Kako potreba po ugajanju drugim vpliva na naše počutje in življenje

Updated: Mar 26, 2022


Ugajanje drugim samo po sebi ni nujno negativno, saj so za kakovosten odnos lastnosti, kot so prisluhniti drugemu, upoštevati želje in potrebe drugega ter pripravljenost pomagati, ključne. Vse to delamo, ker imamo nekoga radi in nam je mar zanj. Če pa vse to počnemo v odnosu zato, da bi bili sprejeti in ljubljeni, je to narobe. Ugajamo drugemu zato, da bi nas imel rad. S tem škodujemo sebi in odnosu.




Ko želimo z ugajanjem pridobiti spoštovanje drugega, običajno zanemarimo svoje potrebe in občutke. Na nek način nastopamo oziroma igramo neko vlogo, vsekakor pa nismo pristni, to kar smo – naredimo nekaj, kar mislimo, da si drugi želi s prepričanjem, da nas bo zaradi tega (ker smo mu izpolnili neko željo) imel rad ali nas sprejel. Morda se samo pretvarjamo, da uživamo v pomoči drugemu, kar pa ni ravno pošteno in sčasoma lahko ugajanje drugim škodi tako vam kot vašim odnosom.


Poleg tega s stalnim ugajanjem drugim izgubimo sebe – izgubimo stik sami s seboj in ne vemo kdo sploh smo. Ne vemo, kaj nas osrečuje, kakšne so naše potrebe, kakšni so naši občutki, kaj nam je pomembno itd. Ko ni nikogar, kateremu bi lahko pomagali ali izpolnili neko željo, se počutimo prazi, izgubljeni, popolnoma nekoristni in ne vemo, kaj bi sami s seboj. V takih trenutkih le čakamo, kdaj nas bo kdo poklical ali poslal sms sporočilo, da rabi našo pomoč. In že spet smo v akciji…



Dolgotrajno ugajanje drugim lahko vodi v:


1. Zanemarjanje svojih potreb

Če se nenehno posvečate zadovoljevanju potreb drugih, zanemarjate svoje potrebe. Morda boste zboleli ali pa enostavno “pregoreli” zaradi pritiska, ko poskušate ugoditi vsem drugim, hkrati pa ne poskrbite zase.


2. Nezmožnost uživanja

Stres zaradi nenehnega ugajanja drugim lahko oteži uživanje v preprostih užitkih, kot je na primer obisk slaščičarne ali ogled dobrega filma. Zaradi preveč obveznosti boste težko našli čas, da si malo oddahnete in sprostite, kar dolgoročno vodi v povečanje stresa.


3. Razočaranost in zamerljivost

Ni nujno, da bodo tisti, ki jim namenjate ves svoj čas to tudi cenili. Sčasoma vas bodo morda izkoristili, tudi če to ni njihov namen. Morda se tudi ne zavedajo, da se žrtvujete zanje. To, da je v ozadju vaše prijaznosti skrita vaša potreba, da bi bili sprejeti, pomembni in ljubljeni, lahko vodi v razočaranost in zamerljivost, ker kljub vsemu kar drugim nudite in dajete, tega po čemer hrepenite ne prejmete. Pojavi se pasivno-agresivno vedenje, ki lahko zmede ali celo razburi druge, ki resnično ne razumejo, kaj se z vami dogaja. Morda se boste začeli umikati od drugih namesto, da bi jim povedali, kaj se dogaja, in si prizadevali za razrešitev težave.


4. Izkoriščanje

Nekateri ljudje bodo hitro prepoznali vaše vedenje. Ne bodo sicer vedeli, da je v ozadju vašega vedenja potreba po ugajanju drugim, zagotovo pa bodo vedeli, da vas lahko prosijo za karkoli, saj nikoli ne boste rekli “ne”. Vi pa jim boste kar naprej v vsem ustregli, saj želite, da so zadovoljni z vami – s tem vi dobite potrditev, da ste v redu.

Tovrstno vedenje vas lahko privede v neprijetne situacije in vam resno oteži življenje – na primer, da vas nekdo prosi za denar, vi mu posodite, a on vam ga ne vrne. Lahko se znajdete v težki finančni situaciji. Prav tako ste lahko žrtev nekoga, ki bo z vami manipuliral, vas duševno ali čustveno zlorabil.

Če ste starš in imate potrebo po ugajanju drugim, lahko otroku na primer popuščate in vi naredite vse namesto njega, ker ne želite izgubiti njegove naklonjenosti. Toda na ta način jim preprečujete, da bi se naučili dragocenih življenjskih veščin. Morda so zdaj srečni, toda v prihodnosti se bodo morali naučiti nekaj težkih lekcij.


5. Nezadovoljstvo z odnosi

Zdravi, trdni odnosi so uravnoteženi in vključujejo dajanje in sprejemanje. Delaš dobro za svoje bližnje in enako oni za tebe. Ko vas imajo drugi radi samo zato, ker izpolnjujete njihove želje in jim poskušate ustreči, to ne vodi v izpolnjujoče odnose.

Naklonjenost ni blago. Ko postanete v odnosu oseba, za katero mislite, da si jo drugi želi, niste iskreni in pristni, temveč igrate neko vlogo – pretvarjate se, da ste nekdo drug. Ugajate, da bi bili sprejeti. Odnose, kjer vi v resnici niste prisotni, težko vzdržujete, sploh pa ne morete biti z njim zadovoljni.


6. Stres in izgorelost

Ugajanje drugim povzroča stres, saj na svoja pleča prevzamete več, kot zmorete. Ne gre le za to, da vam zmanjka časa zase – zmanjka vam ga tudi za stvari, ki jih morate narediti, za vaše obveznosti.

Če želite poskrbeti za najnujnejše, boste na koncu morali delati nadure ali pa boste manj spali. Slej ko prej se boste morali soočiti s fizičnimi posledicami skrbi in stresa.


7. Težave v partnerstvu in prijateljskih odnosih

Vaš partner bo morda opazil, kako se strinjate z vsemi ali pa se bo spraševal, zakaj se opravičujete za stvari, ki jih niste storili. Hkrati pa bo lahko čutil zamero in jezo, saj bo opazil, da se vedno posvečate vsem drugim, namesto, da bi čas in energijo vlagali v partnerski odnos.

Zavedajte se tudi, da s tem, ko želite namesto nekoga vse narediti vi, mu odvzamete njegove izkušnje, ki bi jih pridobil, če bi to storil sam.

Vašim bližnjim prav tako ne bo všeč, če bodo zvedeli, da ste lagali oziroma jim nekaj prikrili, da jih resnica ne bi prizadela. To je le nekaj pogostih neprijetnih posledic, ki sledijo v bližnjih odnosih, kadar podležemo naši potrebi po ugajanju drugim.



Nekaj napotkov kako lahko prekinemo začarani krog ugajanju drugim, najdete v naslednjem prispevku.



bottom of page